Columbariummuur Torhoutse begraafplaats wordt gerenoveerd

De columbariummuur op de begraafplaats De Warande is aan renovatie toe. Het project wordt in twee fasen uitgevoerd.©Johan Sabbe
De columbariummuur op de begraafplaats De Warande is aan renovatie toe. Het project wordt in twee fasen uitgevoerd.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Op de Torhoutse begraafplaats De Warande wordt de columbariummuur, waarin zich urnen bevinden, gerenoveerd. Maandagavond keurde de gemeenteraad het dossier goed. De raming van de werkzaamheden bedraagt bijna 92.000 euro, btw inbegrepen.

et project zal in twee fasen uitgevoerd worden. Zo kunnen de huidige nissen in gebruik blijven totdat de urnen verplaatst worden naar de nieuwe. Dat zal uiteraard in overleg met de concessiehouders gebeuren. Er zijn momenteel 86 nissen van de columbariummuur in gebruik.

De nieuwe nissen worden groter

“De eerste fase bestaat uit het leveren en plaatsen van de nieuwe columbariumelementen in de huidige tussenruimten”, gaf schepen van Begraafplaatsen Elsie Desmet (CD&V) tekst en uitleg. “Dat moet gebeurd zijn tegen de allerheiligenperiode, uiterlijk in de loop van oktober dus. Met de bestaande nissen zal er tijdens die fase niets gebeuren, alles blijft zoals het nu is. De tweede fase, het verwijderen van de huidige nissen en de volledige afwerking van de muur, is pas na Allerheiligen voorzien, wanneer de urnen weggehaald zijn uit de bestaande nissen. Tussen de eerste en de tweede fase zullen de urnen in het bijzijn van de nabestaanden verplaatst worden naar een nieuwe nis in de columbariummuur. Uiteraard gebeurt dat kosteloos.”

“Na de renovatie van de columbariummuur zal ook dit deel van de begraafplaats volledig opgefrist zijn. De nieuwe nissen worden groter en de nabestaanden zullen een bloemetje of een foto bij de nis kunnen plaatsen. Klimplanten tussen de nieuwe columbariumelementen moeten voor groen en een rustgevend effect zorgen. Alles zal heel sereen gebeuren met respect voor de overledenen.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.