Colruyt en 14 OCMW’s lanceren boekje ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’

Het boekje 'Aan tafel in 1-2-3 euro' is nu in heel Zuid-West-Vlaanderen beschikbaar. © AXV
Axel Vandenheede

W13 en grootwarenhuisketen Colruyt rollen het concept ‘Aan tafel in 1-2-3-euro’ over heel Zuid-West-Vlaanderen uit.

W13 is een samenwerkingsverband tussen CAW Zuid-West-Vlaanderen en de OCMW’s van Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Lendelede, Spiere-Helkijn, Waregem, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem. Gezinnen die het minder breed hebben, kunnen zich bij hen inschrijven voor het concept ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’. Het project werd voorgesteld in Kuurne.

240 gezinnen

“In Kortrijk liep al een testproject tussen maart en augustus 2016”, stelt Philippe De Coene (SP.A), voorzitter van OCMW Kortrijk en W13. “Dat bleek een succesverhaal te zijn, want in die periode bereikten we 240 gezinnen. Dat zijn tussen de 700 en de 1.000 personen.”

Het concept ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ omvat een receptenboekje van Colruyt dat om de twee weken wordt uitgedeeld aan de gezinnen die zich ingeschreven hebben. In het boekje staan telkens zes recepten. De titel zegt het zelf: er staan recepten in waarbij je met 1, 2 of 3 euro een verse en evenwichtige maaltijd voor een volwassene kan bereiden.

“Tijdens de testfase in Kortrijk bereikten we tussen de 700 en 1.000 personen” – Philippe De Coene

“Dit project heeft vele voordelen”, pikt Bram Deloof in. Hij is voorzitter van OCMW Kuurne en ondervoorzitter van W13. “We nemen een stukje zorg weg bij ouders met kinderen, we maken mensen zelfredzaam om zelf aan de slag te gaan en te gaan shoppen of een evenwichtige maaltijd te bereiden.”

Winkelbezoek

Colruyt zelf is blij met de samenwerking. Wim Verbesselt: “Het is fantastisch dat heel Zuid-West-Vlaanderen hierin meestapt, dat hadden we niet verwacht. De recepten worden door onze kookteam samengesteld.”

In elk gemeente zullen ook kookworkshops worden georganiseerd. “En wie zich inschrijft, kan ook deelnemen aan een winkelbezoek”, stelt Arnout Vercruysse van OCMW Kortrijk. “Dan gaan we in kleine groepjes naar de Colruyt om tips te geven bij het kopen van voedingswaren. Zo kunnen we ook tonen dat een maaltijd effectief 1, 2 of 3 euro kost.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier