Colonne landbouwvoertuigen trok van Menen richting Roeselare

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Vanuit Menen vertrok woensdagmiddag een indrukwekkende colonne landbouwvoertuigen richting Roeselare. Aan trage pas en met luid klinkende toeters wilden ze hun noodkreet laten horen. “We willen zekerheid en werkbare regels”, klonk het bijna in koor.

Honderden tractoren, bulldozers en ander indrukwekkend materiaal verzamelden rond 13 uur in de Bruggestraat, ter hoogte van het landbouwbedrijf Demyttenaere. Het werd voor de aanwezigen meteen de eerste halte tijdens hun tocht richting Roeselare. “We vragen niet het onmogelijke, we willen enkel duidelijke en werkbare maatregelen!” Karolien Cools, die er als afgevaardigde van de Boerenbond, de actie in goede banen leidt, is meer dan alleen maar bezorgd over de toekomst van de landbouwsector. “Alles draait rond de nieuwe regelgeving omtrent de uitstoot van stikstof. Nieuwe beperkingen werden opgelegd maar de landbouwsector werd gelijkgesteld aan de industriële markt. We zijn er ons wel degelijk van bewust dat we een inspanning moeten leveren om onze uitstoot te reduceren maar we kunnen in heel wat gevallen onmogelijk voldoen aan de regels die uit de hoed werden getoverd.

Vlaanderen, dat in dit geval bevoegd is voor het afleveren van vergunningen, heeft een afwachtende houding aangenomen. Het resulteert niet alleen in een onwerkbaar kader, het brengt meteen heel wat onzekerheden met zich mee. Als we geen duidelijke leidraad krijgen, dan dreigt het einde voor heel wat landbouwbedrijven. Met onze actie in Roeselare willen we alvast voor West-Vlaanderen aan de alarmbel trekken. We kozen voor deze stad omdat die centraal ligt en dus voor iedereen toegankelijk. We zullen er onze collega’s uit de rest van de provincie vervoegen en rekenen toch al snel op een duizendtal deelnemers. Vanzelfsprekend zijn we er ons van bewust dat we hinder zullen veroorzaken voor de weggebruikers. Aan de andere kant vechten we voor ons voortbestaan en vooral voor het voortbestaan van veilig en gezond voedsel.”

Vanop het bedrijf vertrok het, over de N32 en onder strenge politiebegeleiding, richting Roeselare. Opmerkelijke aanwezige was Toon Demyttenaere (27), kersvers gemeenteraadslid voor CD&V. “Het feit dat we op het bedrijf van mijn familie vertrekken is erg symbolisch”, klonk het. “Mijn broer heeft het aangedurfd de zaak over te nemen, ikzelf wilde de stap niet meer zetten. De investeringen die met een landbouwonderneming zoals deze komen, zijn eenvoudigweg gigantisch. Waarom zouden jonge ondernemers nog gaan lenen bij de bank als ze niet eens zeker zijn dat ze een vergunning krijgen om verder te werken? Zelfs wanneer zo een vergunning wordt toegekend, wie kan ons garanderen dat deze voldoende ruim gaat zijn om te overleven? Ik ben dan wel zelf geen landbouwer, mijn voeling met de sector zal er altijd zijn dus was mijn aanwezigheid hier niet meer dan normaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier