Collegeleerlingen ‘t Saam op Erasmus in Litouwen

Op de eerste rij v.l.n.r. Josephine Buseyne, Febe Geldof, Marie Lagast, Josephine Dewaele en Lisa Deschuytter. Op de tweede rij hun Litouwse vrienden, bij het Vytis-monument in Kaunas. (foto KLD)
Redactie KW

Vijf leerlingen en drie personeelsleden van ‘t Saam, campus Aloysius, vertegenwoordigden tijdens de laatste volle week van september hun school op de Erasmus+-meeting in het Litouwse Radvili?kis. Ook directrice Isabelle De Keyser reisde mee.

Het tweejarige project Steaming the 21st century Glassroom focust zich op het uitwisselen van innovatieve lessen tussen de partnerscholen uit België, Finland, Italië, Litouwen en Spanje. De leerlingen namen deel aan lessen gegeven door de leerkrachten uit de verschillende landen. Andere leerkrachten observeerden de lessen om de ingewonnen informatie later in hun eigen klassen toe te passen. De Belgische bijdrage bestond uit een methode om leerlingen een dieper inzicht in de leerstof te geven door het uittekenen van schema’s, gebaseerd op het Amerikaanse NGSS (Next Generation Science Standards).

Vriendschappen

Hoewel de nadruk binnen het project op de educatieve inhouden ligt, worden de Europese vriendschappen tijdens elke internationale meeting gestimuleerd. Zo brachten de leerlingen gezamenlijke bezoeken aan de stad Kaunas, de Heuvel der Kruisen in ?iauliai, en de badplaatsen Klaip?da en Palanga aan de Oostzee. “In februari waren de Litouwse meisjes naar België gekomen, dus wij keken er allemaal naar uit om hen weer te zien. Ik had wel wat stress, want Litouwen is niet meteen een toeristische trekpleister”, vertelt Marie Lagast. “Bij aankomst werd ik met open armen ontvangen door het gastgezin van Kotryna. De leerkrachten deden hun best om ons aan het werk te zetten, maar spraken amper Engels. Gelukkig had ik Kotryna mee als tolk. Ik ben mijn gastgezin enorm dankbaar en heb genoten van dit unieke land met zijn warme mensen.”

Ook voor Febe Geldof was de trip naar Litouwen een bijzondere ervaring. “Ik heb met Vestina, het meisje van mijn gastgezin, een supergoede vriendin leren kennen. We mochten enkele lessen mee volgen op school en hebben veel bijgeleerd over de cultuur en het dagelijkse leven van de Litouwers. Het was wel eventjes wennen aan hun gewoonten, die zijn namelijk helemaal anders dan bij ons. Eten doen ze enorm veel en de meeste mensen wonen in appartementen, waar het weliswaar heel gezellig is.”

Heel gastvrij

Febe is een grote natuurliefhebber en kon er haar hart ophalen. “Naar de zee rijden kostte ons drie uren, maar het was de moeite waard, ondanks de vroege vrieskou. Het feit dat ze geen Engels spreken, maakte het voor ons niet altijd makkelijk om te communiceren. Maar de mensen zijn er heel gastvrij en supervriendelijk, en zorgden ervoor dat we ons thuis voelden. Ik heb mij enorm gejeund en ben ervan overtuigd dat dit project me voor de rest van mijn leven bijblijft”, aldus Febe Geldof. (KLD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier