College Veurne fietst 10.000 km door Westhoek voor twee goede doelen

Leerkrachten en leerlingen van het College Veurne starten op 3 juli hun vijfdaags fietsavontuur dwars door de Westhoek.© Luc Joye
Leerkrachten en leerlingen van het College Veurne starten op 3 juli hun vijfdaags fietsavontuur dwars door de Westhoek.© Luc Joye
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

25 leerlingen en leerkrachten van het College Veurne fietsen van 3 tot 7 juli vijf dagen door de Westhoek voor het goede doel. Ze doorkruisen 12 steden en gemeenten. Leerkracht Wim Deheegher (46) uit Lo is de stuwende kracht achter de fietstocht.

Elke dag leggen de deelnemers om en bij de 100 kilometer af. “We rijden altijd via knooppunten op landelijke wegen en daar zitten soms verrassende straatjes en wegeltjes tussen”, zegt Wim Deheegher. “We doen 12 steden en gemeenten aan: Koksijde, De Panne, Veurne, Nieuwpoort, Diksmuide, Lo-Reninge, Alveringem, Poperinge, Ieper, Heuvelland, Vleteren en Mesen. Zo passeren we in 73 van de 75 deelgemeenten. Elke avond slaan we ergens te velde ons minitentenkampje op voor een verdiende nachtrust.”

De leerlingen en leerkrachten leggen dus in vijf dagen in totaal 500 km af of allemaal samen meer dan 10.000 kilometer. Maar wat drijft iemand nu om zo’n gek avontuur te ondernemen? “Gewoon omdat het opnieuw kan en om de eigen streek te verkennen”, legt Wim Deheegher uit. “We moeten het niet te ver zoeken om mooie plekjes te ontdekken. En avontuur, cultuur en sportiviteit zorgen voor verbondenheid.”

Sponsoring

Daarbovenop worden met deze sportieve onderneming ook twee goede doelen gesteund. “Het betreft twee projecten die onze school de voorbije jaren al heeft bezocht”, zegt de leerkracht godsdienst en psychologie aan het college in Veurne. “Enerzijds steunen we Eric Gruloos in Guatemala. Hij strijdt er tegen armoede en komt er op voor de rechten van de Maya’s. Hij spreekt de lokale ‘mam’-taal en overtuigt jongeren om thuis te blijven en niet te emigreren. Kortom, een man met een hart van goud in een land dat het niet makkelijk heeft. Het tweede project dat op onze steun kan rekenen is ‘Scad’ en de vzw Zoutmijnkinderen in Zuid-India. India heeft het zwaar momenteel. We vernemen dat corona het zuiden van het land hard treft. De zwaksten van de samenleving worden het zwaarst getroffen. Scad en de vzw Zoutmijnkinderen ontfermen zich over hen.”

De deelnemers aan de vijfdaagse fietstocht laten zich sponsoren om beide projecten financieel te steunen. “Een bijdrage storten kan op BE30 9730 8067 2611”, geeft Wim Deheegher mee. “Wie 40 euro of meer wil bijdragen en daar fiscaal voor beloond wil worden, kan ook storten op BE10 0000 0000 0404 met als gestructureerde mededeling 020/1740/00079. Elke bijdrage telt, groot of klein. Het zou echt tof zijn om op die manier een beetje verbondenheid te creëren in deze coronatijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier