Collectie van 13-jarige Wevelgemse Julie Descamps hangt nu uit in JBC

Julie Descamps mocht haar zelf ontworpen sweater en broek uitstallen in de JBC-winkel in Wevelgem. © WO
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Jongeren bewust maken van verkeersveiligheid is een taak van iedereen. Dat moeten ze bij JBC gedacht hebben toen ze vorig jaar de wedstrijd lanceerden om een zichtbare en coole fluo-kledinglijn te ontwerpen. 1500 jongeren reageerden en JBC selecteerde er 15 uit die tot Flashion Designers werden gedoopt! Julie Descamps uit Wevelgem is er één van.

Het was mama Veroniek Couckuyt (45) die de wedstrijd opmerkte in de JBC-folder. “Toen ik het las, dacht ik onmiddellijk aan onze dochter Julie. Ze maakt als sinds haar 9 jaar kledij voor haar barbiepoppen in het naaiatelier van haar oma en opa, die een kledingzaak hebben in Wevelgem. Het is een winkel met een familietraditie, want ervoor baatte haar overgrootmoeder die uit. Wie weet treedt ze in hun voetsporen, al is dat nog heel vroeg om te voorspellen.” Julie houdt alle opties nog open, al koos ze ondertussen wel al een studierichting die daarbij aansluit. “Ik zit in het tweede jaar Kunst en Creatie van de Heilige Familie in Ieper, waarbij modevakken een groot deel van ons wekelijks lesrooster uitmaken. Die studierichting zit me als gegoten. Toen mama vertelde van die wedstrijd maakte ik er onmiddellijk werk van. Je moest draagbare fluokledij en/of schoenen ontwerpen en deze digitaal indienen. Ik heb gewoon gedacht wat ik zelf zou willen dragen en begon te tekenen. Dat ging precies vanzelf. In twee uur tijd had ik wel 10 ontwerpen op papier en kleurde die doelbewust niet in.”

Filmpje

Het is duidelijk dat Julie, net als gerenommeerde modeontwerpers, een ‘gedacht’ heeft. Papa Xavier: “Ze wilde perse dat we haar ontwerpen filmden zodat ze wat uitleg kon geven bij ieder ontwerp. Alleen konden we dat filmpje niet opladen in het digitale wedstrijdformulier. We hebben dan gebeld naar de JBC winkel te Wevelgem die ons dan het telefoonnummer gegeven heeft van de klantendienst. Uiteindelijk konden we haar filmpje doormailen naar JBC.

“Toen ik in de winkel mijn eigen label zag, kreeg ik toch wel kippenvel”

Twee uur later kregen we al telefoon om te vragen of we zeker het digitale wedstrijdformulier ingevuld hadden. Ze waren onder de indruk van haar ontwerpen.” En toch leek het precies alsof Julie niet geselecteerd was als ‘Flashion Designer’. “Op de datum dat JBC de winnaars bekend ging maken, kregen we echter geen telefoon. Ik was best wel ontgoocheld, maar twee weken later kreeg mama een telefoon dat ik bij de winnaars was! De datum van de bekendmaking van de Flashion Designers was verkeerd in de JBC-folder!”

Designed by Julie

Vorig jaar mocht Julie met alle andere Flashion Designers naar het JBC-hoofdkantoor in Houthalen.

Collectie van 13-jarige Wevelgemse Julie Descamps hangt nu uit in JBC
© SLW

“Dat was een woensdagnamiddag. Daar hebben we geleerd hoe een ontwerp tot stand komt en verder uitgewerkt wordt. Men maakte ons ook duidelijk dat er heel wat wetten zijn waar ze zich aan moeten houden om kinderkledij te maken. We hebben ook geleerd dat niet alle materialen gecombineerd kunnen worden. Bij keuze van de stoffen moet je bv. ook aandacht hebben of het wasbaar is … We werden de hele namiddag gefilmd door een professionele cameraploeg, waarvan je het filmpje kan zien op de JBC-website.” Natuurlijk was er ook nog een beloning, die later kwam. “Elke Flashion Designer kreeg zijn of haar uitgewerkte ontwerp. Bij mij was dat een t-shirt met lange mouwen en bijhorende trainingsbroek. De collectie hangt sinds 18/9 in de JBC-winkel en aan mijn ontwerp hangt een extra label : ‘designed by Julie’. Dat zien hangen in de winkel gaf me toch wel kippenvel.”

Parijs of New York

Er was nog een extraatje, dat misschien nog het meest in de smaak viel bij Julie. “In september mocht ik naar Brussel om een filmpje op te nemen met mijn fluokledij in het gezelschap van de andere winnaars. Dit filmpje is te zien op sociale media. Die ervaring was super, want we werden onder handen genomen door een echte visagiste en er waren wel 10 cameramensen en een echte regisseur, die zo’n bordje dichtklapt en zegt ‘take 1’. We waanden ons heel even mannequins op een catwalk. Ik heb er echt van genoten: een dag om nooit te vergeten! Deze ervaring heeft me doen beseffen dat ik later mijn eigen collectie wil uitbrengen in Parijs of New York. En natuurlijk zal er daar ook zo’n filmpje met mannequins en mezelf bijhoren! Het is ook fijn dat mijn modeleerkrachten in de Heilige Familie zo fier op me zijn. Deze studierichting is echt wel op mijn lijf geschreven. De verplaatsingen van Wevelgem naar Ieper neem ik er dan, in mijn verkeersveilige fluo outfit, graag bij!” (DS) Meer zien? https://blog.jbc.be/zo-in/kinderkleding/flashion-collection-zichtbare-kledij-is-cool/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier