Collect4People houdt nieuwjaarsreceptie

© (Foto CL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Ze zijn deze dagen bijna onmogelijk te vermijden: de nieuwjaarsrecepties. Gezellig het glas heffen op het nieuwe jaar en vooruit kijken op de mogelijkheden die het nieuwe jaar ons gaat geven. Voor iedereen een evidentie, behalve voor hen die maand na maand vechten om de eindjes aan elkaar te knopen. “Iedereen heeft recht om nieuwjaar om een degelijke manier te vieren, niemand wordt uitgesloten”, klinkt het bij Arnaud ‘NoNo’ Brévière, voorzitter van Collect4People VZW.

Het aansnijden van een overheerlijke ‘buche’, het heffen van een glas bubbels en het uitpakken van enkele cadeaus. De eindejaarsperiode is een periode van clichés en vanzelfsprekendheden, maar niet voor wie steeds vecht om het einde van de maand te halen. “Heel wat mensen halen vaak alles uit de kast om vriend en vijand te verbazen met oudejaar, terwijl er heel wat mensen zijn die zelfs voor de meest elementaire dingen niet eens genoeg geld op de rekening hebben staan”. De strijdlustige kreet van Arnaud ‘NoNo’ Brévière wordt in de verf gezet door het nieuwjaarsfeest dat zijn VZW op poten heeft gezet. “Meer dan 190 mensen zijn hier aanwezig, een cijfer waar we eigenlijk niet eens trots op hoeven te zijn. Het toont alleen maar aan dat er in onze streek nood is aan een structureel armoedebeleid dat van aanpakken weet”.

Het nieuwjaarsfeest werd meteen een evenement van formaat. “Iedereen was welkom vanaf 13hr30 voor een rasechte goochelshow” klinkt het bij de trotse voorzitter. “Chris Toon liet zich van zijn beste kant zien en bokste een complete show in elkaar. De aanwezigen wisten niet waar eerst kijken en vooral de kleinsten werden overdonderd door de magische sfeer die het olijke duo over wist te brengen. De mensen van Activisme VZW hadden ook honderden pannenkoeken gebakken, waardoor niemand met een lege maag moest vertrekken. De kers op de taart was natuurlijk de speelgoed- en kledingbeurs. Ongeacht het financiële vermogen van de mensen, iedereen kon hier zijn slag slaan”.

Het team van Collect4People had een rasechte beurs op poten gezet, een beurs die niet zonder de hulp van enkele belangrijke partners op poten kon worden gezet. “We spendeerden het afgelopen jaar heel wat tijd, samen met ettelijke verenigingen, aan het verzamelen van speelgoed en kledij maar we moesten dit natuurlijk allemaal ergens kwijt kunnen”. Het stemvolume van Arnaud stijgt naar strijdvaardige proporties wanneer hij over het nieuwjaarsfeest spreekt. “Er lopen hier niet minder dan 30 vrijwilligers rond, die ervoor zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. We kregen ook de sportzaal van het VTI Sint Lucas ter beschikking om onze materialen uit te stallen, een meer dan welgekomen hulp maar het toont meteen ook aan dat er nog steeds een structureel probleem heerst in Menen”.

Nono kijkt alvast vooruit naar de toekomst wanneer hij spreekt. “We hebben geluk dat de school ons dit jaar hun infrastructuur ter beschikking stelden”, sluit hij af. “Maar wat gaan we volgend jaar doen? Of het jaar erop? Wanneer je ziet wat voor hoeveelheden materiaal we hebben verzameld en hoeveel mensen hier aanwezig zijn, dan merk je al snel dat er nood is aan dergelijke initiatieven. Idealiter zouden we in de loop van 2020 een vaste locatie kunnen vinden, waar we al ons materiaal kunnen stockeren. We hebben dus nog een drukke periode voor ons”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier