Cohousing Kortrijk wil in 2018 beginnen te bouwen

Omdat Groep III het definitieve ontwerp klaar had, kon Cohousing Kortrijk begin deze maand de bouwaanvraag indienen. © GF
Redactie KW

In Kortrijk wordt al sinds 2012 over cohousing gesproken, maar het project raakt maar niet op toerental. Al is er nu opnieuw een horde genomen: de bouwaanvraag is ingediend. “We hopen dat de site in 2019 klaar is en we er kunnen gaan wonen”, stelt Ingrid Thys.

Cohousing is een gemeenschappelijke vorm van wonen waarbij iedereen zijn eigen flat of woning heeft, maar er ook gemeenschappelijke voorzieningen (keuken, atelier, tuin..) zijn. Intussen is al een tijd bekend dat het SOK (Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk) de site Kop van Prado op de hoek van de Zwevegemsestraat en de Sint-Denijsestraat heeft gereserveerd voor het cohousingproject. Begin deze maand werd de volgende stap gezet: het indienen van een stedenbouwkundige vergunning.

“De voorbije maanden hebben we hard gewerkt om de bouwaanvraag te kunnen indienen”, stelt Ingrid Thys, de spreekbuis van de cvba Cohousing Kortrijk. “Net als architectenbureau Groep III, die de ontwerpwedstrijd won. Het bureau was in mei klaar met het definitieve ontwerp.”

Addertje

Ingrid hoopt dat die aanvraag positief wordt onthaald. “De stad heeft tot begin juli de tijd om ons te laten weten of onze aanvraag ontvankelijk is. Daarna volgt nog een openbaar onderzoek. Wie meer wil weten over ons cohousingproject kan dan het dossier op het stadhuis opvragen, maar ook wij staan klaar om de nodige uitleg te geven. We willen open kaart spelen met geïnteresseerden en buurtbewoners.”

De stedenbouwkundige vergunning wordt dit najaar verwacht. “Maar het bouwen zelf zal pas voor 2018 zijn: we moeten nog offerteaanvragen uitsturen.” Daarbij is er een serieus addertje onder het gras: momenteel hebben er nog te weinig mensen ingetekend in het cohousingproject op de Kop van Prado. “We zijn momenteel met vijf gezinnen en we plannen 20 woongelegenheden”, aldus nog Ingrid. “Al kan daar snel verandering in komen, want een aantal mensen staat op het punt om ons te vervoegen. In elk geval willen we offertes beginnen op te vragen als we met tien gezinnen zijn. Uiteindelijk willen we wel met een groep van 20 gezinnen eindigen natuurlijk. De aankoop van de grond (3.000 vierkante meter, red.) is gepland voor mei volgend jaar.”

Inrichting

Ingrid benadrukt dat geïnteresseerden zich nog altijd kunnen melden. “Ze zullen ook kunnen beslissen wat betreft de indeling van de woongelegenheid. De plannen zijn redelijk definitief, maar het gaat vooral om de constructie. De inrichting laten we over aan het gezin dat zich engageert om er te gaan wonen.”

(Axel Vandenheede)

Op vrijdag 23 juni om 20 uur is er opnieuw een informatiemoment in Vorming Plus, Wandelweg 11 in Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.