Cohousing De Klijte in Moen te zien in Huizenjagers

Redactie KW

Het Cohousingproject De Klijte in Moen (Zwevegem) is op maandag 25 oktober te zien op Play 4 in het programma Huizenjagers. De Klijte is een authentiek landelijk cohousingproject met ecologisch accent op een mooie erfgoed hoeve.

De opnames zelf dateren al van eind augustus 2020. Twee koppels die een cohousing zochten tussen Kortrijk en Oudenaarde contacteerden Madou Vastgoed uit Tielt. “Het vastgoedkantoor zag ons cohousingproject als een opportuniteit en als een interessante bijdrage voor in Huizenjagers. Ze contacteerden ons en wij gingen op de vraag in en zo ging de bal heel snel aan het rollen. De opnames gebeurden in alle geheim, we mochten zelf niet bij de opnames aanwezig zijn.”, vertelt Mark Debaillie, bezieler van het project.

Sinds de opnames is er veel geëvolueerd binnen het project. “Van toen nog maar drie ingestapte gezinnen staat de teller nu op tien. Er zijn enkel nog twee mooie gezinsunits vrij. We bouwen volop aan ons project, bijgestaan door cohousing procesbegeleider Gemeengoed uit Brugge.”

Werkgroepen

Er werden werkgroepen opgericht waarin iedereen bijdraagt vanuit de eigen interesses en talenten. “De werkgroep Bouw werkt volop toe naar het indienen van de bouwaanvraag en het verkrijgen van de bouwvergunning tegen eind dit jaar. Een definitief voorontwerp van de woningen en gemeenschappelijke ruimtes is bijna klaar. De werkgroep Tuin werkt samen met de landschapsarchitect toe naar de aanvraag van de omgevingsvergunning voor onze landschapstuin van 22.200 m². Die zal bestaan uit o.a. een speelbos, een sport- en spelzone, boomgaard, zone met kleine boerderijdieren, een vijver en voedselbos.”, zegt Mark die hiervoor samenwerkt met Stadslandschap Leie en Schelde. Behoud en uitbreiding van de bestaande biodiversiteit staan hierbij voorop.

Volgens Marc Debaillie maakt respect voor de buurt deel uit van de visie achter het project. “We vormen geen eiland op zich, maar willen ons graag in de buurt integreren.”

Nog Plaats

Momenteel is er nog plaats voor twee gezinnen. “Via infosessies met rondleiding, de eerstvolgende op zondag 28 november om 14u, zoeken we nog naar twee jonge gezinnen met kinderen om onze startersgroep te vervolledigen. Hiermee zal de bewonersgroep mooi in balans zijn. Om een sterke cohousinggroep neer te zetten, mikken we namelijk op een intergenerationele samenstelling van starters, gezinnen, koppels, singles en senioren.”

Hun droom om op deze prachtige locatie te komen wonen wordt met de dag concreter. Men hoopt de bouwwerken in april 2022 te kunnen starten om er uiteindelijk september 2023 hun intrek te nemen.

Huizenjagers begint om 19u40 op Play 4. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier