Cohousen in gewezen wijkschool in Wervik

Schepen Belinda Beauprez en echtgenoot Frankie Duverger zullen het wijkschooltje op de wijk Laag-Vlaanderen renoveren tot een cohousingproject. © LVW
Redactie KW

Eerste schepen Belinda Beauprez (N-VA) en haar echtgenoot Frankie Duverger kopen de leegstaande wijkschool in het begin van de Laagweg in Wervik. De gebouwen waren eigendom van vzw Katholieke Werken Dekenij Menen. De oude gebouwen worden gerenoveerd. Er komen tien wooneenheden. Men kiest als concept voor cohousing.

“Kleiner gaan wonen is de toekomst”, zegt de schepen. “We geloven in zo’n concept. Er komt een grote gemeentelijke ruimte.” Bij ‘cohousen’ hebben alle bewoners naast een eigen huis met een kleine tuin ook nog een ruimer gebouw en eventueel een groenzone die ze met de andere bewoners delen. Zo wordt zuiniger omgesprongen met de schaarser en duurder wordende bouwgrond. Doelpubliek zijn jonge en oude gezinnen of alleenstaanden. In Denemarken bestaat het idee al sinds de jaren zestig. Nadien volgde Nederland en zijn er ondertussen ook in Zweden, Amerika en Canada gelijkaardige initiatieven.

Site nu totaal verloederd

In deze regio is cohousing vrij onbekend. “We zijn beiden investeerders en werden door de eigenaar zelf gecontacteerd”, aldus Belinda Beauprez. “Ik geloof in algemeen wonen zoals cohousing. Die site is nu totaal verloederd. De gebouwen renoveren zal zorgen voor een hele opwaardering in die buurt en een heel nieuwe invulling. De gebouwen zijn veel te mooi om af te breken. Het gaat om een sterke ruwbouw. We gingen al op plaatsbezoek met architect Pol Vandamme en landschapsarchitect Andy Malengier. In de gemeenschappelijke ruimte kan er bijvoorbeeld plaats zijn om een grote tafel te plaatsen en uit te pakken met een barbecue. De aanleg van een petanqueplein is een mogelijkheid.”

Project heet Maria Madeleine

Ondertussen is er zelfs al een naam voor het project. Het wordt Maria Madeleine. “Mijn oma heette Madeleine, de oma van Frankie heette Maria”, legt Belinda Beauprez uit. Een deel van de gebouwen wordt gebruikt door enkele verenigingen. “We zetten niemand buiten en willen niet choqueren“, benadrukt Beauprez. “We zoeken naar een oplossing. Voor Modelspoorclub Pacific is er eventueel een optie om naar Menen te verhuizen. De KLJ Wervik-Geluwe was onze grootste zorg. Ze zullen kunnen beschikken over een lokaal aan ‘t Berkenhof in Geluwe.”

Ook de organisatoren van het tweejaarlijks Gallo-Romeins Weekend gebruiken in de Laagweg twee klaslokalen voor stockage. De eerste schepen en haar echtgenoot zijn gedelegeerd bestuurder van verschillende vennootschappen. “De katholieke zuil gooit eigendommen op de markt en we mogen blij zijn dat er geïnteresseerde investeerders zijn, wie ze ook zijn”, maakt Belinda Beauprez de bedenking.

De klaslokalen waren een vestiging van meisjesschool Mariënburg waarvan de hoofdschool zich destijds bevond in de Grauwe Zusterstraat. Rufin Bostyn heeft een schat aan informatie over de wijk Laag-Vlaanderen. Het eerste klaslokaal werd volgens hem gebouwd in 1935. In 1952 kwamen een kleuterklas en tweede klas voor de lagere school erbij.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier