Code geel voor brandgevaar in natuurgebieden in West-Vlaanderen

Beeld ter illustratie. © Getty Images
Redactie KW

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft de natuurgebieden in de provincies West- en Oost-Vlaanderen woensdag opgeschaald naar code geel. Dat is vernomen van de woordvoerder.

De beperkte regen van afgelopen weekend heeft op de zandgronden en de heuvelruggen de opschaling niet kunnen tegenhouden. “De natuurgebieden beginnen droger te worden waardoor het risico op brand groter wordt. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten. De beheerders en brandweer zijn extra waakzaam”, aldus de website van het agentschap. De toestand wordt dagelijks opgevolgd.

Extreem gevaar

Maandag trok het agentschap de brandfase voor de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg op van oranje naar rood, wat extreem hoog brandgevaar inhoudt. De toegang tot brandgevoelige gebieden wordt er afgeraden.

Voor de provincie Vlaams-Brabant geldt code geel, afgezien van de bossen en heiden van het Merodegebied in de buurt van Averbode waar brandfase rood van kracht is.

Toegangsverbod

In het Waalse gewest zijn er momenteel geen specifieke maatregelen voor natuurgebieden uitgevaardigd. De rode vlag in de Hoge Venen geeft een toegangsverbod aan. In alle natuurgebieden is verhoogd toezicht.

Als gevolg van de quarantainemaatregelen door het coronavirus is er weinig publiek in de natuurdomeinen die vaak afgelegen zijn van de woongebieden, aldus de Waalse openbare dienst.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.