Cocquus vervangt ‘t Jong Gerecht in Langestraat

De Langestraat heeft al een sterke reputatie en de jonge chef Niels Floréal is van plan om die met zijn zaak hoog te houden. © PDV
Piet De Ville

De jonge chef Niels Floréal opent in de Langestraat 119, waar voorheen ‘t Jong Gerecht te vinden was, zijn eigen restaurant Cocquus. “Ik ga voor de klassieke Frans-Belgische keuken maar breng die telkens met enkele vernieuwende toetsen”, stelt de chef.

De Langestraat heeft er een nieuw adresje bij die liefhebbers van de fijne keuken zeker zullen willen ontdekken. De straat heeft al een sterke reputatie op culinair vlak en de jonge chef Niels Floréal is van plan om die reputatie ook mede door zijn zaak hoog te houden. Woensdagavond vond de feestelijke opening plaats van het restaurant met de opmerkelijke naam Cocquus.

Latijns

“Cocquus is gewoon de Latijnse benaming voor kok en ik vind dat het wel goed klinkt”, verklaart Niels Floréal de naamkeuze. “Mijn eigen naam maakt eigenlijk ook deel uit van de naam van de zaak, ‘Cocquus, by Niels Floreal’, klinkt het dus volledig. Niels kwam niet in de horeca terecht via een van de bekende hotelscholen maar wel via een leercontract. “Op school wist ik niet zo goed wat ik wilde gaan doen. Ik wist wel dat echt theorie studeren niets voor mij was. De richting voor mij was die voor kok aan het KTA deeltijds onderwijs. En ik had ook wel eens een barbecue verzorgd bij familie en dat viel erg goed mee. Ik kreeg veel complimentjes en behalve mijn opleiding heb ik ook veel zelf geleerd”, vertelt Niels.

Hij is sinds zijn 17de actief in de horeca en werkte enkele jaren in restaurant The Queens in Oostkamp. “Daar was ik rechterhand van chef Marco Verschaeve. Later ging ik aan de slag in de keuken van Den Tijl in Ruddervoorde. Op dat moment kreeg ik ook een aanbieding om te gaan werken in het vermaarde restaurant Bartholemeus in Heist, bij chef Bart Desmidt naar wie ik enorm opkijk. Ik heb toen toch gekozen voor Den Tijl omdat ze me een hoger loon voorschotelden dan wat ik bij Bartoholemus zou krijgen.”

Frans-Belgische keuken

“Achteraf bekeken had ik toen misschien beter niet voor het geld gekozen maar wel voor de ervaring die ik in een sterrenrestaurant had kunnen opdoen. Maar goed, gedane zaken nemen geen keer, en ik zal zeker ook mijn weg vinden. Ik ben alvast heel erg ambitieus met het restaurant hier.”

“Hoe ik bij dit pand ben terecht gekomen? Ik kende de uitbaatster van ‘t Jong Gerecht, het restaurant dat voorheen in dit pand huisde en met gemeenschappelijke vrienden zaten we iets te drinken in de Punta Est. De kok van ‘t Jong Gerecht sprak me dan ook aan en al vlug bleek dat de mensen van ‘t Jong gerecht ermee wilden stoppen omdat ze wat uiteenlopende visies hadden. Zo polsten ze of ik geen interesse om in dit pand zelf een eigen zaak te beginnen. En zo geschiedde… De Langestraat is sowieso een leuke straat maar eigenlijk zou ik overal in Brugge wel tevreden zijn. Ik ga hier voor de klassieke Frans-Belgische keuken maar breng die wel met een vernieuwende toets.”

Product centraal

“Het product staat voor mij telkens centraal. Dat product moet je eren door er een mooie bereiding mee te maken. Met de groentjes durf ik dan wel speels en creatief omgaan. Een product waar ik heel graag mee werk is kreeft, dat zal altijd terugkomen op de kaart.”

“Ik biedt een driegangenmenu aan tegen de prijs van 45 euro en voor een extra gang met kreeft komt er 10 euro bij. Op de middag, tussen 12 uur en 14 uur, voorzien we ook een lunch, naar keuze met of zonder dessert (24 euro/30 euro)”.


Cocquus is gesloten op woensdag, donderdag en zaterdagmiddag. Alle verdere info op
https://www.cocquus.com/

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten