Coast Cleanup Day onder een stralende zon

Redactie KW

Vandaag vindt langs de hele Belgische kust de Coast Cleanup Day plaats, een initiatief van burgerbeweging Proper Strand Lopers. De hele Belgische kust wordt door vrijwilligers opgeruimd. Ook in Oostende kan je nog de hele dag terecht aan de strandcabine van De Strandhelden.

Voor de tweede keer organiseert Proper Strand Lopers (PSL) een gigantische strandopruimactie in kader van World Cleanup Day. Vorig jaar bundelden 18 miljoen vrijwilligers uit 157 landen hun krachten om de planeet, en in dit geval het strand, schoon te maken. Ook met Proper Strand Lopers werden vorig jaar in ons land zo’n 544 vrijwilligers gemobiliseerd en begeleid langs in totaal 41km kust.

Laatste openingsdag voor De Strandhelden

Vandaag zijn er in alle badplaatsen start- en stopplaatsen. Er wordt materiaal voorzien en er zijn begeleiders aanwezig. De meeste start- en stopplaatsen zijn surfclubs en beachbars van waaruit ook doorlopend vrij kan geruimd worden.

Aan het Klein Strand in Oostende kan je deelnemen van aan de strandcabine van De Strandhelden, een initiatief van de Proper Strand Lopers dat deze zomer elke avond plaatsvond. Daarbij konden vrijwilligers een uurtje het strand ruimen. Vandaag is het de laatste keer dat de strandcabine de deuren opent.

Vooral aangespoeld afval

Stefaan Desmedt is een van de vrijwilligers van de Proper Strand Lopers die deze zomer bijna elke dag aanwezig was op het strand. Vandaag leidt hij mee de Coast Cleanup Day in goede banen. “Mensen kunnen op verschillende plaatsen starten”, vertelt hij. “Ze kunnen hier starten en al het materiaal dat we voorzien kunnen mensen aan de Surfclub achterlaten. We hebben al veel volk gezien vandaag. We hebben dan ook geluk met het weer! Het zal waarschijnlijk een van de laatste mooie dagen zijn en dus ook de laatste keer dat we de cabine openen.”

Deze zomer was Stefaan bijna elke dag aanwezig op het strand. “Op topdagen lieten veel mensen hun afval achter. Vandaag vinden we voornamelijk afval dat aanspoelt aan de vloedlijn.” Je kan nog tot 16 uur terecht aan de cabine ter hoogte van het Klein Strand, of op andere plekken langs de kust. (GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier