Coaches willen zorgsector helpen om mentale druk tijdens coronacrisis te verlichten

Annelies Decuyper en Sophie Aelterman van WISL. © foto WME
Philippe Verhaest

Wie in de zorgsector werkt, heeft het momenteel bijzonder hard te verduren. Om de mentale druk toch wat dragelijk te maken, hebben loopbaancoach Sophie Aelterman en teamcoach Annelies Decuyper een vormingstraject op maat ontwikkeld.

Onze ziekenhuizen hebben momenteel de handen meer dan vol met de zorg voor Covid-19-patiënten en ook in de vele woon- en zorgcentra van ons land is het alle hens aan dek om de verspreiding van de pandemie zoveel mogelijk onder controle te houden.

Die zware taak kan de druk op het zorg- en verpleegkundig personeel stevig doen toenemen en daar mag de maatschappij eveneens niet blind voor zijn, stellen Sophie Aelterman (41) en Annelies Decuyper (31), respectievelijk als loopbaan- en teamcoach verbonden aan WISL-loopbaancenter in de Stationsstraat in Tielt.

Beide dames organiseren vormingen, opleidingen en workshops en hebben één doel voor ogen: het ontzorgen van zowel werkgevers als werknemers en het welzijn op de werkvloer verhogen. Nu willen ze ook de vele mensen in de zorgsector van dienst zijn.

Luisterend oor

“Tijdens de eerste coronagolf werden we geconfronteerd met een pak mensen die last hadden van verhoogde stress en druk op het werk”, klinkt het. “Dat zette ons aan het nadenken: hoe konden we ons steentje bijdragen.”

We willen op zoveel mogelijk manieren een klankbord zijn voor de zorgsector en hen mee door deze moeilijke tijden loodsen – Sophie Aelterman en Annelies Decuyper

Sophie nam begin mei contact op met de Ingelmunsterse huisarts Filip Blanckaert, die Coördinerend en Raadgevend Arts van het WZC Maria Rustoord in Ingelmunster is en stelde hem de vraag hoe zij konden helpen. “Tijdens de lockdown waren de omstandigheden in de wzc’s ongezien. Plots geen bezoek meer, alle activiteiten vielen weg… Dat weegt op de bewoners én de mensen die er aan de slag zijn.”

Sophie en Annelies sloegen de handen in elkaar en werkten een vormingstraject uit, op maat van het zorgpersoneel. “In eerste instantie bieden we hen een luisterend oor en laten we vooral ventileren. Mensen hun verhaal laten doen, kan op zich al wonderen doen. Maar we gaan ook met alle informatie aan de slag. We hebben in totaal zes afdelingen van Maria Rustoord onder onze hoede genomen en dat leverde een pak nuttige inzichten op. Met wat de mensen op de vloer ons verteld hebben, trokken we naar de directie en die kan op basis van de info gerichte beslissingen nemen om de druk toch ietwat te doen dalen. Vaak zijn het kleine ingrepen die het verschil maken en voor de nodige motivatie zorgen, wij kunnen als tussenpersoon fungeren.”

AZ Sint-Jan

Ondertussen klopte ook het AZ Sint-Jan uit Brugge bij Sophie en Annelies aan. “Daar gaan we in januari van start, maar we hebben ook plannen om een positieve videoboodschap op te nemen en die aan de wzc’s te bezorgen. We willen op zoveel mogelijk manieren een klankbord zijn voor de zorgsector en hen mee door deze moeilijke tijden loodsen.”

De afgelopen maanden kregen Sophie en Annelies een pak schrijnende verhalen te horen. “Het zorgpersoneel werd in het voorjaar bejubeld, maar nu is er vaak opnieuw onbegrip. Terwijl ze hun job gewoon zo goed mogelijk willen doen. Alleen is er die morele stress. Zorginstellingen zijn normaliter open huizen, de huidige situatie druist tegen die natuur in. En dat zorgt voor schuldgevoelens en zelfs boosheid bij wie er werkt. Door hen een stem te geven, kan je veel frustraties laten verdwijnen. Nu is er weer een bijzonder moeilijke periode aangebroken, maar wij staan voor hen klaar. Ook wanneer de coronacrisis volledig achter de rug is, want dan zullen veel mensen de weerbots pas écht voelen.”

Sophie en Annelies willen hun specifieke vorming delen met 56 collega’s bij WISL, verspreid over heel Vlaanderen. “Zo kunnen we op termijn alle woon- en zorgcentra en andere zorginstellingen in Vlaanderen bereiken.”

Info: annelies@wisl.be, sophie@rootscoaching.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier