Co-Center in Oostende herleeft opnieuw na tien jaar leegstand

Onlangs werd een modelappartement afgewerkt. Zo ziet een woning aan de kant van de Amsterdamstraat eruit. © GLO
Gillian Lowyck

Het Co-Center is voor heel wat mensen een plek met talloze herinneringen. Jarenlang was hier de volkscoöperatieve de SEO, de Coo in de volksmond. Vandaag staan de gebouwen al meer dan tien jaar leeg. Er was al langer sprake van assistentiewoningen op deze plaats, maar nu zit er ook echt schot in de zaak. “De eerste inwoners kunnen eind 2019 in hun woning”, zegt Filip Baeyens van Groep Monument.

Het gebouwencomplex van het Co-Center bevindt zich aan de Alfons Pieterslaan, Jules Peurquaetstraat en Amsterdamstraat. Het werd gebouwd in 1928 en 1929 voor de SEO. In dit gebouw bevond zich een warenhuis, maar ook opslag- en werkplaatsen rond de binnenplaats. Na de opdoeking van de Coo volgde in de jaren tachtig het bekende Co-center, met winkels, horeca, een radiozender, een school… Sandra Bekkari baatte er een fitnessclub uit en het café de Bierco was legendarisch. Maar kort na de eeuwwisseling hield het Co-Center op te bestaan, en sindsdien stond het complex leeg. In 2016 werd een plan uitgewerkt om er assistentiewoningen onder te brengen. “Het was een moeilijke en complexe renovatie, waardoor het project wat vertraging opliep”, vertelt Filip Baeyens van Groep Monument.

WZC Sint-Elisabeth

Het project heet Coost en wordt uitgevoerd door Monument Group, Eagle Fund, Declerck – Daels Architecten en Woonzorggroep GVO. “Er komen 57 assistentiewoningen, twee appartementen, een cafetaria, en een hele reeks faciliteiten”, gaat Filip Baeyens verder. “Er komt ook een polyvalente ruimte waar bewoners bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje kunnen geven, een ruimte voor kine en een kapsalon. Er komt ook een conciërge, waar mensen voor kleine klusjes zoals een lamp indraaien een beroep op kunnen doen.”

We hebben bijna alles bewaard van de originele volumes en gevels

“Voor de permanentie werken wij samen met Woonzorggroep GVO, die in Oostende ook al het woonzorgcentrum Sint-Elisabeth uitbaat. Er zal een woonassistent aanwezig zijn, die de bewoners kunnen aanspreken indien ze gebruik willen maken van een specifieke dienst of wanneer ze een zorgvraag hebben. De woonassistent is ook buiten de kantooruren en tijdens het weekend oproepbaar voor een dringende vraag.”

Inbreiding

De appartementen hebben één of twee slaapkamers. De verkoopprijzen liggen tussen 225.000 en 400.000 euro. En door de samenwerking met het wzc Sint-Elisabeth, geniet wie wil verhuizen van de assistentiewoning in Coost naar het woonzorgcentrum, van een voorrangsregeling.

Filip Baeyens.
Filip Baeyens.© GLO

Coost is een zogenaamd ‘inbreidingsproject’. “Klopt, en dat is iets waar de Vlaamse Bouwmeester op hamert”, knikt Filip Baeyens. “Concreet betekent dat dat wij bouwen binnen de al bestaande bebouwing. We hebben bijna alles bewaard van de originele volumes en gevels. Aan de Amsterdamstraat hebben we de authentieke gevel helemaal gerenoveerd. Zopas hebben we de stellingen verwijderd.”

Wijk in verandering

De wijk Oud Hospitaal is een buurt in verandering, vindt Baeyens. “Er zijn hier heel wat mooie straten en ik denk dat het project ook een echte meerwaarde is voor de buurt. Dit is voor een stuk een vorm van co-wonen, waarbij deze vorm van wonen ook een oplossing kan zijn voor eenzaamheid.”

De statige gevel werd bewaard en is sinds kort weer in oorspronkelijke staat te bewonderen.
De statige gevel werd bewaard en is sinds kort weer in oorspronkelijke staat te bewonderen.© GLO

Vandaag zijn er al tien woningen van de 57 verkocht. Het project zou eind 2019 volledig afgewerkt moeten zijn. Dan kunnen de eerste bewoners in hun appartement.

Info: www.coost.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier