CM Brugge pakt uit met eerste ‘levende bibliotheek’

Redactie KW

In het kader van de Week van de Geestelijke Gezondheid pakt de dienst gezondheidspromotie van de Christelijke Mutualiteit Brugge uit met een zogenaamde ‘levende bibliotheek’.

Gedurende twee dagen kunnen mensen met een psychische kwetsbaarheid een gesprek aangaan met ervaringsdeskundigen. Dit initiatief is niet enkel een primeur voor Brugge, maar voor heel West-Vlaanderen.

In de ‘levende bibliotheek’ vind je geen gedrukte boeken. De boeken zijn mensen van vlees en bloed die een inspirerend verhaal of een aangrijpend getuigenis willen doorgeven. Hun verhalen gaan over verlies, geluk, ziekte, hoop, herstel en nog zoveel meer. Toch gaat het er in de ‘levende bibliotheek’ net zo aan toe als in een echte bibliotheek: het boek is de persoon die zijn ervaringen wil delen. De ontlener is de persoon die een boek wil ontlenen. De catalogus is de verzameling van titels en korte beschrijvingen van elk boek, met trefwoorden. De bibliothecaris fungeert als beheerder van de levende bibliotheek. “Praten met een ‘levend boek’ is de beste remedie tegen vooroordelen en taboes rond psychische kwetsbaarheid“, zegt Carlo Depreytere, hoofd van de dienst gezondheidspromotie van CM Brugge.

Bij de start van een Levende Bibliotheek krijg je een overzicht van de aanwezige ‘levende boeken’. In totaal zullen er tien beschikbaar zijn in het kader van de Week van de Geestelijke Gezondheid. Wie er gratis gebruik wil van maken kan op maandag 10 oktober van 14 tot 16.30 en op donderdag 13 oktober van 19 tot 21 uur terecht in de Gezondheidsbib van de CM Brugge, gelegen aan de Oude Burg 23. Elk gesprek duurt 20 tot 30 minuten.

Een levend boek reserveren kan via de Gezondheidsbib op gezondheidspromotie.brugge@cm.be of via 050 44 03 88.

(svv)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.