Clubsupporters noemen actie van Leefbaar Sint-Andries ‘verzuring’ van een handvol buurtbewoners

Stefan Vankerkhoven

FC Bruges Taskforce, een beweging van Clubsupporters, die zich actief inzet voor de totstandkoming van een nieuw stadion voor Club Brugge, reageert bij monde van haar woordvoerder Ives Boone op het feit dat enkele inwoners van Sint-Andries onder de noemer ‘Leefbaar Sint-Andries’ een crowdfunding actie opzetten om te procederen tegen dat stadion.

“Enkele weken geleden ontvouwde Club Brugge de plannen voor een nieuwe voetbaltempel op de Olympia-site”, stelt Ives Boone namens FC Bruges Taskforce. “Tegelijkertijd werd al uit de doeken gedaan hoe Club en stad Brugge samen het overlast- en mobiliteitsvraagstuk willen oplossen: bijvoorbeeld door het verplicht afleiden van supporters, die met de wagen komen, naar randparkings en een algemeen parkeerverbod tijdens wedstrijddagen.”

“Bovendien wordt het voetbalgebeuren op de Olympia-site in de toekomst beperkt tot 30 matchdagen van Club. Cercle en de jeugdploegen van beide clubs verhuizen immers naar een andere locatie. Tenslotte is het de bedoeling dat Olympia hertekend wordt in een park met veel groen. Groot is dan ook de verbijstering bij de Clubsupporters en heel wat Club-minded bewoners uit Sint-Andries dat een groepje buurtbewoners een crowdfunding startte om juridische stappen te ondernemen tegen de stadionplannen van Club.”

Not in my backyard

“Ik begrijp hier niets meer van’, zicht Ives Boone. “‘In eerste instantie heerste er vanuit de buurt rond het stadion een terechte bezorgdheid voor overlast en verkeersdrukte. Club heeft echter, samen met de stadsdiensten, enorm veel energie gestoken in die problematiek en heeft voor alle aspecten, die voor overlast kunnen zorgen, een sluitend plan klaar. Kortom, dit wordt een win-win situatie zowel voor de buurt als voor Club. Maar blijkbaar kan er in Vlaanderen niks meer worden ondernomen zonder tegenstand. De verzuring en het NIMBY-fenomeen vieren jammer genoeg hoogtij. Weet je dat deze mensen zelfs zo ver gaan dat ze op supportersforums van rivaliserende ploegen geld ronselen? Onbegrijpelijk.Voor sommigen zal het wellicht nooit goed zijn’, besluit Ives Boone.

FC Bruges Taskforce wijst erop dat Club en stad Brugge onder andere volgende maatregelen plannen om de overlast sterk te beperken: “Randparkings buiten Sint-Andries met shuttlebusjes. Algemeen parkeerverbod in de buurt van het stadion op matchdagen. De allernieuwste bouwtechnieken om lawaaihinder en lichtpollutie tot een absoluut minimum te herleiden. Bovendien wordt de frequentie van voetbalwedstrijden op de site ook aanzienlijk verminderd omdat het de bedoeling is dat enkel Club nog op matchdagen gebruik maakt van de site (30 matchdagen per jaar). Omvorming van de kale betonnen Olympiavlakte tot een park vol groen met veel ruimte om te wandelen, te spelen en te sporten. Maximale inspraak voor de buurt waarbij de verzuchtingen kenbaar kunnen worden gemaakt zodat er samen naar oplossingen kan worden gezocht. Dit is een waterdicht plan om hét struikelblok, overlast en mobiliteit voor de buurt, op te lossen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier