Clubsupporter die hond Rafa noemde razend na “verraad” Refaelov

Redactie KW

Heel wat fans van Club Brugge zijn kwaad op voetballer Lior “Rafa” Refaelov. Die startte zijn Belgische carrière erg succesvol bij Club Brugge, maar gaat nu, na zijn passage bij Antwerp, voor aartsrivaal Anderlecht voetballen. “Kwaad? Ik ben razend. Ik heb mijn hond zelfs naar hem genoemd”, zegt hij. “Hij mag gaan naar eender welke Club, maar niét naar Anderlecht.”

Opvallend transfernieuws in de Belgische voetbalwereld deze week. Gouden Schoen Lior Refaelov maakt de overstap van Antwerp naar Anderlecht. Die transfer komt ook bij de supporters van Club Brugge hard aan. De Israëlische voetballer maakte namelijk tot 2018 het mooie weer bij blauw-zwart. Met in 2015 het late, winnende doelpunt in de bekerfinale tegen… Anderlecht. Het hielp hem aan een heldenstatus bij de Club Brugge-aanhang.

Nummerplaat

Die status zorgde in de jaren nadien voor heel wat kleine “Liors” in West-Vlaanderen. Ook Rik Debrabandere (57) uit Oostende was grote fan van Refaelov. Hij besliste zijn hond “Rafa” – de roepnaam van Refaelov – te noemen en had ook 1.000 euro over voor een gepersonaliseerde nummerplaat “Rafa”. “Hij was zo’n beetje onze lieveling. Hij lag goed bij de supporters en was toegankelijk. Noem hem gerust een idool”, zegt Rik.

De overstap naar de sportieve aartsrivaal schoot bij de supporter dan ook in het verkeerde keelgat. “Ik ben razend. Dit is voor mij echt verraad in de hoogste graad. Hij mocht van mij naar gelijk welke andere ploeg gaan, maar niet naar Anderlecht. Dat doe je gewoon niet.”

Niet de eerste

Toch is Refaelov niet de eerste voetballer die blauw-zwart voor paars-wit omruilt. Marc Degryse, Lorenzo Staelens, Ronald Vargas en Percy Tau gingen hem voor. Voor de Club-supporters zijn het een voor een verraders. “Als we Degryse op straat zien, roepen we nog steeds déserteur . En toen Staelens ons na zijn overstap een hand kwam geven tijdens het gala van de Gouden Schoen hebben we gewoon onze rug naar hem gedraaid”, herinnert Rik zich nog. “Refaelov zal het ook mogen horen als ik hem ooit nog tegen kom. Ik werk zelf in de horeca en ook daar is heel wat verloop van mensen. En ik begrijp dat voetballers een transfer maken en voor het geld kiezen. Maar als je voor Club Brugge speelde, dan is het ongehoord om daarna naar Anderlecht te trekken.”

Ik heb weinig geluk met de naamkeuzes voor mijn honden. De vorige doopte ik Vargas… en ook die vertrok naar Anderlecht

Rik zijn hart kleurt blauw-zwart. De Oostendenaar gaat al sinds 1975 elke thuiswedstrijd kijken. Vroeger liftte hij daarvoor zelfs van de kuststad naar het stadion. “Met mijn sjaal en truitje stond ik langs de weg”, zegt hij. “Nooit moest ik langer dan vijf minuten wachten. Club Brugge is écht mijn leven. Op mijn werk weten ze dat ook: als Club speelt, dan ben ik er niet. Dat maak ik tijdens een eerste sollicitatiegesprek ook steeds meteen duidelijk. En als mijn zoon ooit trouwt, dan zal hij dat op een dag moeten doen dat er geen voetbal is. Club Brugge is voor mij het allerbelangrijkste.”

Bekerfinale

De supporter vertelt het terwijl hij zijn hond Rafa over de kop streelt. Hij kocht de Duitse herder toen Refaelov nog bij Club Brugge speelde. Zes maanden later verkaste hij naar Antwerp. “Maar dat kon ik begrijpen. Hij speelde niet vaak meer in Brugge. En Antwerp is uiteraard ook een rivaal, maar dat ligt toch nog minder gevoelig dan Anderlecht. Toen hij de winnende goal op de Heizel maakte in de bekerfinale, floten duizenden Anderlecht-supporters hem uit. De Club-fans droegen hem jarenlang op handen. En nu trekt hij plots naar daar. Ik vergelijk het met iemand die voor de vrouwen is en op zijn zestigste plots voor de mannen zou worden.”

Grappig detail: Rik zijn vorige hond heette Vargas. En die werd genoemd naar Ronald Vargas, de Venezolaan die dezelfde controversiële transfer maakte. “Zes maanden later vertrok die inderdaad ook”, zegt Rik. “Ik heb niet meteen veel geluk met mijn naamkeuzes (lacht). Maar om mijn hond een andere naam te geven is het nu helaas te laat. En wat ik met die gepersonaliseerde nummerplaat zal doen? Daar moet ik nog eens goed over nadenken. Want die heeft me wel aardig wat geld gekost, natuurlijk.” (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.