Clubfan verkoopt truitje van De Bruyne om… eigen boete te betalen

Hans Noyelle verkoopt een gesigneerd truitje van Kevin De Bruyne om zijn boete te betalen. © Davy Coghe
Olivier Neese

De eerste zege op Anderlecht in meer dan 20 jaar krijgt een vervelend staartje voor Hans Noyelle. De Bruggeling hing ‘s morgens voor de historische zege een blauw-zwarte vlag aan de poort van het RSCA-stadion om er een foto van te nemen. Pure provocatie, oordeelde de Voetbalcel. Deze actie levert hem nu vier maanden stadionverbod en een geldboete op. Om de kosten te dekken, veilt Hans een gesigneerd en gedragen truitje van Kevin De Bruyne. “Het pijnlijkste voor mij is dat ik de thuiswedstrijd tegen Real Madrid moet missen.”

Voor het eerst sinds 1998 kon Club Brugge op donderdag 4 april winnen op RSC Anderlecht. Dankzij goals van Wesley, Dennis en Danjuma werd het 2-3. Veel supporters geloofden rotsvast dat de vloek van het Constant Vanden Stockstadion zou gebroken worden, zoals Hans Noyelle.

“Het toeval wil dat ik ‘s morgens als vertegenwoordiger een afspraak had in het ziekenhuis net tegenover het stadion van Anderlecht”, vertelt Hans Noyelle, die al 40 jaar een diehardfan is en als Jelle mee aan de wieg stond van Blue Army. “Ik was een halfuur te vroeg op mijn afspraak en in een vlaag van euforie haalde ik mijn supportersvlag met de tekst ‘We do what we want’ uit mijn auto en hing ik die aan de poort van het stadion. Na een foto voor op mijn sociale media nam ik die meteen weer weg en stapte ik in mijn auto, waar ik mijn afspraak verder voorbereidde. De vlag zal er hooguit 10 seconden gehangen hebben. Een ludieke supportersactie waarmee ik niemand schoffeerde, vond ik.”

Dure grap

Daar oordeelde de Voetbalcel anders over. “Twee maanden later zat er plots een aangetekende brief in mijn bus. Een agent had me zogezegd gefotografeerd tijdens mijn actie. Dat is absoluut onmogelijk, want er was in de verste verte niemand in de buurt. Een van de camera’s rond het stadion zal het gefilmd hebben. Daarop hebben ze een proces-verbaal opgesteld. Meteen ben ik naar de dossierbeheerder in Brussel getrokken om mijn verhaal te doen. Dat ik niet de bedoeling had om te provoceren, dat ik anders ook geen halfuur in mijn wagen zou zitten, enzovoort.”

De foto die hem een boete en stadionverbod opleverden.
De foto die hem een boete en stadionverbod opleverden.© gf

“Gezien de minimale feiten zou ik me geen zorgen moeten maken en zou de zaak zo goed als zeker geseponeerd worden, klonk het. Maar één dag voor de verjaringstermijn, kreeg ik een bericht van de Voetbalcel. Verdict: een stadionverbod van vier maanden en een boete van 450 euro wegens provocatie. Een donderslag bij heldere hemel. Toen ik de dossierbeheerder weer contacteerde, zei hij dat het hoofd van de Voetbalcel in alle objectiviteit had beslist. Nochtans had die man me niet eens gehoord… Ik vind het zo buiten proportie dat ik er geen probleem mee heb om met mijn verhaal naar buiten te komen.” De Voetbalcel wil, ook door de privacy, niet communiceren over individuele feiten.

Niet in beroep

Van 9 november tot en met 8 maart mag Hans Noyelle geen enkel Belgisch voetbalstadion binnen. “Enkele advocaten met een blauw-zwart hart boden me aan om me gratis te verdedigen als ik beroep zou aantekenen, maar ik heb besloten om dat niet te doen. Nu mis ik 17 wedstrijden, maar kan ik er wel weer bij zijn tijdens de play-offs en hopelijk ook – de festiviteiten. Mocht ik geen gelijk krijgen in beroep, miste ik misschien ook die toppers. Het pijnlijkste voor mij is dat ik de thuiswedstrijd tegen Real Madrid zal missen. Wedstrijden tegen Oostende, Moeskroen en Zulte Waregem… Gohja, die zie je elk jaar. Maar Real Madrid, dat is toch iets speciaals, zeker omdat ik ook mee was naar Madrid. Als een grote jongen zal ik mijn straf uitzitten. Ik zal ook niet proberen om binnen te dringen, want binnen Club Brugge kent iedereen me. Ik wil geen vijf jaar stadionverbod of een geldboete tot 5.000 euro… Enig lichtpuntje in de komende vier maanden: het stadionverbod geldt niet in het buitenland, dus ik kan mee naar PSG en Galatasaray.”

Truitje veilen

Om zijn kosten te vergoeden, bedacht de blauw-zwarte fan een opvallende actie. De Bruggeling zal een gesigneerd, match worn shirt van Kevin De Bruyne veilen. “Die heb ik met een tombola tijdens de Kevin De Bruyne Cup gewonnen”, vertelt hij. “Maar eigenlijk heb ik persoonlijk weinig binding met De Bruyne. Voor anderen heeft het allicht een veel grotere waarde en betekenis. Vandaar dat ik besloot om die te veilen. Van Club Brugge heb ik vijftien zulke shirts, maar die zou ik nooit of te nimmer wegdoen. Het shirt van De Bruyne heb ik voorlopig nog maar enkel via Facebook en Twitter aangeboden en ik heb nu al een bod van 250 euro gekregen. En dan staat het zelfs nog niet eens op veilingsites als eBay of 2dehands…”

“De opbrengst zal dienen om de boete van 450 euro te betalen, maar ook mijn andere kosten zoals mijn gekocht ticket voor Real Madrid. Die kan ik niet doorgeven of doorverkopen. Tijdens een stadionverbod wordt mijn Club-abonnement geblokkeerd. Vervelend, want ik ga altijd samen met mijn zoontje naar Club Brugge. Ik had gehoopt dat een van mijn twee dochters mijn plaats kon innemen, maar helaas. Ik zoek nu een oplossing zodat mijn zoontje toch die 17 matchen kan bijwonen. Allicht zal ik hem aan de Club Shop afzetten, hem toevertrouwen aan vrienden en buiten het stadion op hem wachten. Mijn zoontje moet niet boeten omdat ik een stadionverbod kreeg, voor een ludieke actie.”

Bieden op het shirt kan op de Twitter- of Facebookaccount van Hans Noyelle.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.