Club Spertel pakt uit met loodzware dropping: “40 uur onderweg, keihard afzien”

We zien Piet Himpens, Ann Dubrunfaut, Eric Debosschere, Steven Vanluchene, Jamie Decock, Stefaan Bourgeois, José Decock en Matthias Debosschere. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Wat ooit begon als een teambuildingsactiviteit voor de leiding van Chiro Yvegem uit Ingooigem, is dit jaar al aan zijn 41ste editie toe. We hebben het over de loodzware novembertocht, die plaatsvindt van 9 tot 11 november.

Voor het eerst organiseert Club Spertel de novembertocht. De groep bestaat uit mensen van Waarmaarde, Kortrijk, Heule, Gullegem, Moen en Avelgem. De organisatie gebeurt telkens door een andere groep. “Omwille van de 40ste editie organiseerde de familie Detavernier – die ermee gestart is – het vorig jaar opnieuw. Ze hebben het ons zwaar gemaakt”, luidt het bij Club Spertel.

Volledig weekend

Het begon met een tocht op vrijdagavond maar het werd met de jaren verder uitgewerkt tot een volledig weekend. De deelnemers komen pas op het laatste moment te weten waar alles start. Vorig jaar vond de tocht plaats in de streek van Reims.

Dit jaar organiseert Club Spertel het geheel. “Het thema dit jaar is SOS, wat staat voor Spertel Original & Seniors. We gaan dit jaar op avontuur met Joske en Willy de vis.” Waar de tocht ergens plaatsvindt, blijft een groot geheim. “Vorige keren moesten we soms vooraf over iets informatie opzoeken… wat we dan helemaal niet nodig hadden.” De tocht wordt deels te voet en deels met de fiets afgelegd. “Niets is echter wat het lijkt, het kan alle kanten uit. Een keer moesten we zelfs een stukje met een kano varen.” De tocht duurt zo’n 40 uur. “Het is keihard afzien. Sommigen slapen enkele uren en anderen trekken gewoon door. De juiste weg? Die vind je met hulp van berichtjes, papieren, teksten en een kompas.”

Eric Debosschere (62) uit Waarmaarde ging vroeger nog mee met wat hij de ‘tsjoolderstocht’ noemt. “Na de verhalen te horen, had ik me ook eens ingeschreven. Dat kan enkel door iemand die al deelnam. Teams bestaan uit twee of drie personen.” Eric stopte een hele tijd en nam zeven jaar geleden de draad weer op. “Ik wist het eigenlijk zelf niet, maar mijn zoon had een peter nodig en schreef me zonder mijn medeweten weer in”, lacht Eric. Dit jaar organiseert Eric met zijn team de tocht voor de eerste keer. Team Spertel bestaat naast Eric uit zijn zoon Matthias Debosschere (35) uit Kortrijk, Steven Vanluchene (36) uit Kortrijk, Jamie Decock (34) uit Heule, zijn oom José Decock (64) uit Gullegem, Stefaan Bourgois (54) uit Avelgem en Piet Himpens (56) en zijn vrouw Ann Dubrunfaut (54) die in Moen wonen.

Ontlading bij aankomst

De novembertocht is loodzwaar. “De bedoeling is na het afzien genieten van lekker eten, drankjes, een overnachting en een ontbijt met al wie het gehaald heeft. Dat geeft zo’n ontlading en een goed gevoel! Onderweg denk je nochtans soms ‘nooit meer’. Wie opgeeft, moet zelf vervoer naar huis zoeken en kan niet genieten van de rest van het weekend. Na de tocht kan je napraten en word je helemaal in de watten gelegd. De aankomst, dat is een overwinning op zich”, besluit Eric. Club Spertel ziet het alvast helemaal zitten. Met een caravan en hun marcelleke aan gingen ze hun tocht voorbereiden. Benieuwd waar ze naartoe trekken!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.