Club NXT speelt eerste ‘thuismatch’ in 1B

Kapitein Xander Blomme in actie tegen RWDM. (foto Belga) © belga
Redactie KW

De eerste stap in het proces is gezet. De vuurdoop in 1B is achter de rug voor de beloften van Club Brugge, omgedoopt tot Club NXT. Zondag wacht de tweede stap tegen Lommel SK, een beetje Manchester City light.

Ik had verwacht dat mijn team er zou staan, maar ook dat het beginnersfouten zou maken.” Een juiste samenvatting van coach Rik De Mil na de eerste wedstrijd van Club NXT in 1B op RWDM. De jonkies toonden vooral tijdens de eerste helft hun potentieel en hun gretigheid, van extra stress bleek geen sprake. “We hebben al zo vaak matchen gespeeld tegen goede ploegen”, aldus Thomas Van Den Keybus. “We hebben deze wedstrijd niet anders aangepakt, we doen het niet anders omdat het 1B is. Gespannen ja, extra stress nee. We weten dat we kunnen voetballen, dat laten we ook op training zien. Het is algemeen geweten dat 1B een moeilijke competitie is. Iedereen kan winnen, het kan altijd twee kanten op, anders dan in de beloftencompetitie. De rechterkolom van 1A is geen hoger niveau dan 1B volgens mij. We zijn natuurlijk wel ontgoocheld door het verlies op RWDM (Club verloor met 2-0, red.), maar we moeten nu verder hard blijven werken op training. We hebben getoond dat er met ons niet gelachen kan worden. Ze waren fysiek sterker, maar negatief of bang zijn we niet, we gaan elke week beter doen.”

Beginnersfoutjes

Thomas Van Den Keybus testte al in de eerste helft de doelman van RWDM met afstandsschoten, net als Arne Engels. Die laatste is amper 16 jaar maar klinkt even vastberaden. “We willen elke match verbeteren en zwakke punten wegwerken. Het zal keer op keer beter lopen, daar zijn we van overtuigd. Op fysiek vlak hebben we wel nog werk, al is dat wel normaal gezien onze leeftijd.” Aanvoerder Xander Blomme zorgde dan weer als verdedigende middenvelder voor de organisatie. De durf was er. Club NXT stond best z’n mannetje en toonde dat het iets kan doen in 1B. Maar de jonge kern – het basiselftal telt een gemiddelde leeftijd van 18,5 jaar – liet zich ook betrappen op onvermijdelijke beginnersfoutjes. Na een kwartier kwam Fuakala in de eigen zestien te laat met zijn tackle, de penalty voor RWDM werd evenwel door keeper Nick Shinton gestopt.

Ook de rest van de wedstrijd liet de verdediging zich bij momenten betrappen op te veel naïviteit en te veel risico. Dat beseft ook De Mil die eerder al liet optekenen dat hij langs de lijn zo stil blijft omdat hij de spelers zelf naar oplossingen wil laten zoeken. In een vol stadion in 1A horen ze de trainer ook niet en moeten ze terugvallen op zichzelf, is de redenering. Toch gaf hij verschillende keren aanwijzingen aan zijn team om compacter te spelen of deed hij teken naar een middenvelder die meer moest verdedigen.

Elke week groeien

Verder hebben de Bruggelingen ook fysiek nog werk. Na de rust ging RWDM meer druk zetten en daar hadden ze het toch lastig mee. Het stond plots 2-0. Al zijn er natuurlijk verzachtende omstandigheden. Tegen het einde van de wedstrijd was de gemiddelde leeftijd na drie wissels al gezakt naar 17,7 jaar. Met slechts één speler boven de 20 – aanvaller Amadou Sagna (21) – op het veld kan Club NXT best tevreden zijn met deze eerste stap. “Dit is een leerproces. Ik verwacht dat mijn ploeg elke week groeit. Zal dat altijd zichtbaar zijn aan het resultaat? Nee”, is De Mil realistisch. “We moeten leren verliezen, deze groep is dat niet gewend. Ik vond een stille kleedkamer terug, maar dat is goed. Ik wil niet dat we in deze competitie aan wedstrijden starten met de gedachte dat we hier zijn enkel om te leren. Nee, we willen ook gewoon winnen. Ons eerste doel is spelers naar het eerste elftal loodsen, maar we zijn ook aan dit avontuur gestart om punten te pakken.”

Ambitieus zijn ze wel hoor. “Ik verwacht absoluut niet dat we laatste zullen eindigen in het klassement”, besluit De Mil. (Valerie Van Avermaet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier