Clément Lesaffre (11) maakt heel Zandvoorde schoon

Na twee namiddagen kunnen De Mooimakers een aanhangwagen van 293 kilo zwerfvuil naar het containerpark brengen. Rosa Lecluyse, Christine van Exem, Johnny Blanckaert en Clément Lesaffre zijn trots op hun werk. (foto ZB)
Redactie KW

Om de twee weken trekken De Mooimakers in Zandvoorde de straat op om zwerfvuil te verzamelen. Ook de elfjarige Clément Lesaffre is steeds van de partij, samen met zijn oma Rosa Lecluyse, om een handje toe te steken.

Clément loopt school in Vrije Basisschool De Wijzer in Zonnebeke. “Mijn oma brengt me en haalt me ook telkens op. Daardoor hebben we een nauwe band en doen wij graag dingen samen. Ik zit het vijfde leerjaar bij juf Caroline en meester Koenraad. Soms leren wij iets van onze planeet en dat boeit me enorm”, begint de jonge snaak. “Ik woon op het Zwarte Leen in Zillebeke, maar ben heel veel in Zandvoorde. Mijn oma was al lid van De Mooimakers en daardoor werd ik ook gebeten door de microbe. Ik ben graag buiten en het is best leuk om op ontdekkingstocht te gaan langs beken en grachten om het zwerfvuil op te ruimen. We vormen één team: ik spring over de gracht, raap alles op met de tang en geef het door aan mijn oma die het opbergt. Het voelt goed om te zien dat ik de natuur een handje help met deze tweewekelijkse tochten. Als ik niet buiten ben, dan studeer ik piano aan de Muziekacademie in Ieper en volg ik tennislessen om in beweging te blijven”, vertelt Clément honderduit over zijn activiteiten.

Friet- en bloempotten

“Onze ploeg ontfermt zich over de Zillebekstraat en de Kruissekestraat. Het is ongelooflijk wat je allemaal vindt. Natuurlijk zijn dat vaak blikjes en yoghurtpotjes, die mensen zomaar uit het raam van hun wagen dumpen. De laatste keer hebben we zelfs een kapotte frietpot gevonden en zelfs veel plastic bloempotten die zomaar in de gracht liggen. Soms vinden we al eens een boodschappenbriefje, dat ik dan voorlees. We lachen dan samen met de groep om wat er op geschreven staat”, glimlacht Clément. “Het is best leuk wanneer er automobilisten en passanten hun duim omhoog steken om ons aan te moedigen, hopelijk zijn dat mensen die niet alles zomaar weggooien. Jammer genoeg zijn er ook anderen die ons vreemd aankijken en niet snappen waarom we hier onze tijd in steken. Als we dan naar huis gaan met de gevonden voorwerpen, vertel ik altijd het hele avontuur aan mijn knuffel Nikocoenoe. Dat geeft me moed om er ook de volgende keer bij te zijn, als het weer meezit”, vertelt Clément.

We hebben zelfs al volle potten choco en mayonaise gevonden. Je houdt het niet voor mogelijk wat mensen weggooien

Ook oma Rosa Lecluyse bevestigt dat er langs de straat heel wat zwerfvuil te vinden is. “Af en toe trekken we ook eens naar de bossen en het zal je niet verbazen dat we meestal met heel wat blikken naar huis terugkeren. Gek hoe fietsers en wandelaars dit kunnen doen in onze mooie regio. Af en toe treffen we ook voedsel aan zoals zakken appelsienen, citroenen, groenten en ongeopend voorverpakt vlees. We hebben zelfs al volle potten choco en mayonaise gezien. Je begint je toch vragen te stellen over onze consumptiemaatschappij“, zucht Rosa.

Hulp van gemeentedienst

Ook het gezin Christine Van Exem en Johnny Blanckaert, de oprichters van De Mooimakers, zien met lede ogen aan dat het steeds maar vuiler wordt langs de wegen. “We vinden ook veel lege flessen bier, wodka en andere sterke dranken. Misschien kan statiegeld hier een kleine oplossing bieden? Veel kleine zakjes met huishoudafval worden zomaar achteloos weggegooid en kunnen makkelijk de grachten verstoppen en ongedierte aantrekken. Ooit vonden we een zak met vers brood, klein en groot elektro en ook autobanden. Papier en karton, plastic en piepschuim zie je natuurlijk ook vaak. Als we dan grote stukken vinden, leggen we die aan de kant en komen de gemeentediensten ze afhalen, waarvoor we zeer dankbaar zijn. Uiteraard zijn we zelf fier dat onze jonge Clément een handje toesteekt, maar we kunnen best nog wat extra handen gebruiken om van Zandvoorde het properste dorp van de Westhoek te maken. Iedereen is van harte welkom, want zo’n zwerfvuiltocht kan enorm leerrijk zijn”, besluiten Christine en Johnny.

(ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier