CLB sluit school Kaster ten minste een week na corona-uitbraak: “120 leerlingen in quarantaine”

De kleuters van het Groene Poortje vierden driekoningen nog samen. (foto GV)
De kleuters van het Groene Poortje vierden driekoningen nog samen. (foto GV)
Redactie KW

Maandagavond liet Geert Van Robays als directeur van leefschool Groene Poortje in Kaster aan de ouders van alle leerlingen weten dat de school zijn poorten noodgedwongen diende te sluiten. Nadat een leerkracht positief testte op covid-19 werd deze maatregel opgelegd door het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

Vrijdag 8 januari was de leerkracht in kwestie nog actief op de school. Op basis van gezondheidsklachten volgde een coronatest, die positief bleek te zijn.

Directeur Geert Van Robays liet er geen gras over groeien. Zondagochtend stuurde hij zijn communicatie gebaseerd op de overheidsrichtlijnen naar alle ouders. In eerste instantie dienden enkel de kleuters tien dagen in quarantaine te gaan. Het was verder afwachten wat het CLB op maandag ging beslissen.

Op basis van de kleinschaligheid van de school besliste het CLB dat de kans reëel was dat er hoog-risicocontact tussen de leerkrachten van het kleuter en het lager plaatsvond. Ze beslisten de volledige school de rest van de week te sluiten. Alle 120 leerlingen en het personeel moesten in quarantaine.

“Ik vind het jammer dat heel de school gesloten moet worden, en niet enkel onze kleuterafdeling”, aldus directeur Geert Van Robays.

Begripvolle ouders

“Maar waarschijnlijk is de korte pijn van een week sluiting beter voor iedereen. Het is alleszins het CLB dat de regie in handen heeft en beslist wat er moet gebeuren. Alle leerkrachten en personeelsleden die vrijdag 15 januari negatief testen, zullen maandag 18 januari terug aan de slag kunnen. Voor de kleuters blijft het dinsdag 19 januari.”

“De ouders reageerden begripvol, wetende dat we goed ons best doen om het virus buiten te houden”, vervolgt Robays. “De handen worden systematisch ontsmet en er wordt gewerkt in vier vaste bubbels. Zowel tijdens het spelen, eten als het les geven. We waren zelfs nog strenger dan officieel gevraagd.”

“Jammer dat de school sluit, en niet enkel de kleuter- afdeling”

“De school heeft alle nodige veiligheidsmaatregelen genomen”, aldus Darline Bogaert, ouder van twee schoolgaande kinderen in ‘t Groene Poortje. “Ook al is het vervelend voor de kinderen en werkende ouders, om het virus in te dijken, vind ik het verstandig. Er werd heel snel geschakeld door de school en het CLB. De kinderen hadden een mapje bij met alle huistaken en worden gebrieft via mail met advies om buiten spelen, mama te helpen met koken of een andere huishoudelijke taak. De leerkrachten doen echt fantastisch werk. Dit is al sinds de eerste lockdown in maart zo.”

Eerdere besmetting

Op dinsdag kregen de ouders nog het bijkomende advies om de kleuters niet te laten deelnemen aan hun hobby’s omwille van het hoog-risico-contact dat ze hadden. De directie vroeg om het gezond verstand te gebruiken. Ondertussen werd vastgesteld dat er ook kinderen besmet waren van andere klassen, wat deed vermoeden dat de besmetting reeds eerder op school aanwezig was.

Ook Jeremie Van Eeckhout, papa van twee dochters vertelt dat de school de regels strikt opvolgde en alles gedaan heeft om de coronabesmetting te vermijden. “Ondertussen kregen onze twee kleuters al heel wat instructies van de leerkrachten en worden ze goed opgevolgd. Dansfilmjes, puzzelspelletjes om vormen te leren herkennen, kortom ze toveren een heel aanbod uit hun hoed”, aldus een tevreden ouder. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier