Claire (69) is een van trouwste fans van FFO: “Hier heb ik Vlaamse film ontdekt”

Claire Callebout is een grote fan van het Filmfestival Oostende. © GLO
Gillian Lowyck

Uren aan een stuk in een filmzaal zitten? Toegegeven, het is niet voor iedereen weggelegd. Maar er zijn ook mensen die dat niet erg vinden, integendeel zelfs. Filmfestival Oostende (FFO) kan al jaren rekenen op een schare trouwe fans. Claire Callebout is een van hen. “Dankzij het Filmfestival heb ik de Vlaamse film leren kennen en appreciëren.”

Claire Callebout (69) uit Oostende is al sinds het prille begin betrokken bij het Filmfestival. Ze is niet alleen een van de grootste fans van het festival, maar ook een van de trouwste vrijwilligers. “Ik heb het festival in al die jaren zien uitgroeien tot wat het vandaag is”, zegt Claire.

Taste of Europe

Vandaag is ze jurylid bij de wedstrijd Taste of Europe. “Dat doe ik al een paar jaar. Europese films die bij ons in België de cinemazaal niet halen, worden er uitgepikt. Stuk voor stuk zijn dat films die echt de moeite zijn, maar die hier gewoon niet te zien zijn. Samen met een jury – die bestaat uit twaalf mensen onder wie mezelf en de voorzitter – kiezen we uit die lijst een film waarvan we denken dat die hier wel aan zou slaan.”

Supervrijwilliger

Vorig jaar was Claire als vrijwilliger actief bij onder meer de zaalcontrole en de recepties. “Maar ik word een jaartje ouder en ben dat deel van mijn activiteiten bij het Filmfestival gestopt”, vertelt Claire, die je gerust een supervrijwilliger mag noemen. Ze is ook nog actief bij de bibliotheek, Theater aan Zee, Toerisme en de dienst Cultuur.

“Ik ben altijd al een filmfan”, gaat ze verder. “De eerste films die ik me herinner waren Ben Hur en Cleopatra… Films waar ik vandaag niet meer naar zou kijken, eerlijk gezegd. Ik ging naar de Rialto, de Corso, de Metro. Toen telde Oostende nog heel veel bioscopen. Eerlijk gezegd hou ik het meest van ‘andere films’. Zoals de films die men bij Cinema Storck, ook een project van Filmfestival Oostende, toont.”

Claire bekijkt tijdens de selectie van de Taste of Europe zo’n twee films per dag. “Drie is toch wel iets teveel. Dan sla je nadien alles door elkaar. Wat ik zo bijzonder vind aan het Filmfestival van Oostende? Op filmvlak heb ik dankzij FFO de Vlaamse film leren kennen en ook appreciëren. De eerste Vlaamse film die ik zag was De Zaak Alzheimer en sindsdien ga ik naar alle Vlaamse films kijken.”

“Ik hou er ook enorm van om tijdens het festival naar het publiek te luisteren. Soms hoor je iemand over een film vertellen waar je anders misschien nooit naar zou gaan kijken. En zo ontdek je pareltjes. Waar ik ook altijd al fan van ben, zijn de schoolvoorstellingen. Daar zitten er ook prachtige films tussen”, besluit Claire.

Casablanca

Nog zo’n filmfan is Frank Schooneknaep (58). Zijn dochter Ilse is de programmator van het festival, dus film zit écht wel in het bloed. “Ik kijk elk jaar uit naar de selectie van de master”, zegt hij. “Zelf hou ik het meeste van oudere films. Een film als Casablanca op een bioscoopscherm zien, dat is fantastisch. Op het Filmfestival bekijk ik elke dag minstens één film. Ik neem er zelfs vakantie voor. Dat is intens, maar ooit zat ik zeven uur aan een stuk in de cinemazaal. Dát was pas intens”, lacht Frank.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.