City Trip in CC De Steiger kan virtueel bezocht worden

Schepen van Cultuur Griet Vanryckegem en directeur Chiel Vandenberghe leggen zich niet zomaar neer bij de aanblik van een lege zaal.© CB
Schepen van Cultuur Griet Vanryckegem en directeur Chiel Vandenberghe leggen zich niet zomaar neer bij de aanblik van een lege zaal.© CB
Redactie KW

CC De Steiger bleef tijdens de verplichte sluitingsperiode in november niet bij de pakken zitten. Samen met curator Jonas Vansteenkiste werd een nieuwe tentoonstelling ‘City Trip’ opgebouwd, die nog tot 7 februari te bezichtigen is.

Een goede timing is alles. Directeur Chiel Vandenberghe van CC De Steiger kan erover meespreken. Toen eind oktober een nieuwe lockdown inging, liep de tentoonstelling ‘House of Opportunities’ in het cultureel centrum en het stadsmuseum net op haar laatste benen. “De selectie hedendaagse kunstwerken uit de S. M. A. K.-collectie lokte op anderhalve maand tijd meer dan tweeduizend bezoekers en noteerde hoge waarderingscijfers. Tijdens de daaropvolgende lockdown zijn we aan de opbouw van ‘City Trip’ begonnen, zonder te weten wanneer we opnieuw publiek zouden mogen ontvangen. Alles was net afgewerkt, toen er opnieuw een versoepeling kwam voor de musea en we dus onze tentoonstellingszaal weer mochten openen.”

Typisch Belgisch

‘City Trip’ wil de bezoeker met verwondering laten kijken naar alles wat hij als alledaags ervaart in zijn directe omgeving. Steden, dorpen en metropolen zijn doorheen de jaren organisch gegroeid tot schijnbaar heldere gehelen met regels maar ook met fouten. Het zijn ‘urban jungles’ geworden, vaak grijs, overvol informatie en met een onnavolgbaar ritme, waarin de mensen dreigen te verdwijnen in anonimiteit.

Dertien kunstenaars uit binnen- en buitenland gaan op zoek naar de poëzie en de verbeelding van die verstedelijking. “De expo werpt een boeiende artistieke blik op onze directe omgeving: de fotoreeks van David Helbich met typisch Belgische situaties, de Notre-Dames van Lola Daels als fragiele zandkastelen, de grote houten speelgoedblokconstructie van Conrad Willems, de op een hoop gegooide cataloguswoningen van Jonas Vansteenkiste… De tentoonstelling is gratis en loopt nog tot 7 februari. Reserveren is vereist, een bezoek is mogelijk in een contactbubbel van maximum vier personen. Een virtueel bezoekje aan de expo kan ook via ccdesteiger.be”, zegt Chiel Vandenberghe.

Steigersessies

Klassieke theatervoorstellingen zijn nog niet aan de orde en dus blijft het cultureel centrum zoeken naar alternatieven. “Zo is het idee van de ‘Steigersessies’ ontstaan uit de aanblik van een lege zaal. We geven enkele jonge groepen de kans om een eerste podiumervaring op te doen, weliswaar voor een lege zaal maar met volledige technische ondersteuning en met livestream. De Rekkemse groep More News from Nowhere mag de spits afbijten”, aldus de directeur. Vanaf januari gaat ook het vormingsaanbod van CC De Steiger digitaal, dan kunnen cursussen online via Zoom gevolgd worden. Het Steigergebouw zelf wordt in 2021 ook flink onder handen genomen. “In het voorjaar wordt het dak vernieuwd en geïsoleerd. Het is slechts een van de vele ingrepen, die het gebouw klaar moeten maken voor de volgende 40 jaar”, weet schepen van Cultuur Griet Vanryckegem. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier