“Cirque du Soleil is zeker nog geen afgesloten hoofdstuk”

Kaat Dumarey: “Tijdens de zomervakantie wil ik mijn coaching voort op punt zetten.” (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Kaat Dumarey: “Tijdens de zomervakantie wil ik mijn coaching voort op punt zetten.” (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Nadat ze de voorbije jaren furore maakte als gymnaste bij Cirque du Soleil, zag Kaat Dumarey (21) haar internationale carrière even on hold staan. Nu het coronavirus echter alsmaar meer lijkt te wijken, droomt Kaat alweer luidop. “De kans is groot dat ik terugkeer bij Cirque du Soleil, al heb ik geen flauw idee waar ter wereld dat zal zijn.”

Ze is amper 21 jaar, maar heeft al een palmares om u tegen te zeggen. Driemaal goud als acrogymnaste op de Europese Spelen van 2015 in Bakoe bijvoorbeeld. Of verschillende tv-optredens, met de finale van Belgium’s Got Talent als hoogtepunt. En vooral tweeënhalf jaar op wereldtournee met Cirque du Soleil, haar grote droom. Het voorbije jaar was het echter veel rustiger voor Kaat Dumarey uit Ichtegem.

Cirque du Soleil

“Nu ben ik inderdaad al meer dan een jaar thuis, terwijl ik de jaren voordien nauwelijks in Europa vertoefde. Het was leuk om thuis wat qualitytime in te halen, in het gezellige nest, al waren de omstandigheden natuurlijk niet ideaal door corona”, weet Kaat. “Vooral de beginperiode was moeilijk door de onzekerheid. Eerst was ik nog werknemer bij Cirque du Soleil, maar uiteindelijk moesten ze om financiële redenen alle contracten stopzetten. Ik ben dus eigenlijk ontslagen, net als de andere acrobaten, maar weet wel dat het een noodzakelijke ingreep was.”

“Het voorbije jaar heb ik echter beseft hoe graag ik het wel doe. Voor mij is Cirque du Soleil dan ook geen afgesloten hoofdstuk. Aangezien ik nog geen nieuw contract heb, ben ik natuurlijk nog niet honderd procent zeker, maar het lijkt er sterk op dat er voor mij nog een rol is weggelegd. Ze willen deze zomer herstarten met shows in Vegas en daarna hopen ze ook stilaan weer op tours. We duimen dus voor de wereldwijde vaccinatiecampagnes.”

Studeren in Gent

“Bovendien hebben ze voor die snelle herstart gymnasten met ervaring nodig, wat in mijn voordeel pleit. De kans is dus groot dat ik terugkeer bij Cirque du Soleil, al heb ik geen flauw idee waar ter wereld dat zal zijn. Eerder was ik vooral in Azië aan het werk. Ik deed al tours in Japan, Singapore, Australië … Misschien beland ik nu wel dichter bij huis, in Europa? Eigenlijk maakt het me niet veel uit, ik zal gewoon héél blij zijn als het allemaal weer kan doorgaan.”

Dat haar professionele bezigheden het voorbije jaar volledig stillagen, was voor een bezige bij als Kaat niet evident. De jonge Ichtegemse vond echter voldoende andere uitlaatkleppen. “Neen, stilzitten is écht niet aan mij besteed”, lacht ze. “Het voorbije jaar ging ik naar de crossfit, gaf ik lessen handenstand en begon ik zelfs met studeren aan de universiteit in Gent. Na drie sabbatjaren had ik wel veel stress voor mijn eerste examens in de richting revalidatiewetenschappen en kinesitherapie . In die periode had ik hoogstens enkele cursussen gevolgd via afstandsonderwijs. In januari was ik echter voor alles geslaagd! Ook nu ben ik tot 22 juni nog volop aan het studeren om daarna hopelijk van drie maanden vakantie te kunnen genieten.”

Coaching

“Tijdens de zomervakantie wil ik mijn coaching voort op punt zetten”, gaat Kaat voort. “In de acrobatische wereld is er best veel vraag naar professionele begeleiding bij handenstand. Nu combineer ik de fysieke lessen in de sporthal van Ichtegem met onlinelessen voor mensen die verder weg wonen . Daar zitten zelfs mensen uit het buitenland bij.”

”Die coaching wil ik ook in de toekomst blijven doen, als ik weer op tour zou zijn met Cirque du Soleil. Het voorbije jaar heeft uiteindelijk aangetoond dat het perfect mogelijk is om onlinelessen en opvolging te voorzien. Ook voor mijn coaching zijn mijn universitaire studies trouwens mooi meegenomen, aangezien ik nu wat meer wetenschappelijke achtergrond kan geven bij bepaalde bewegingen of oefeningen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier