Circus Pipo keert terug naar Kortrijk, mét dierenshows

Onder meer kamelen en lama's voeren kunstjes op in Circus Pipo. © gf
Olaf Verhaeghe

Circus Pipo slaat ook dit jaar de tenten op aan het Ring Shopping in Kortrijk. Vanaf woensdag 23 oktober kan je er genieten van familieshows. In die shows treden ook dieren als kamelen, lama’s en honden op. “Circus Pipo geldt als een voorbeeld”, stelt schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn.

Al in 2003 besliste de stad Kortrijk als eerste in Vlaanderen om circussen die wilde dieren meebrengen, te bannen. Dat verbod geldt nog altijd en werd ondertussen zelfs bekrachtigd in een federale wet. Zo mogen er bijvoorbeeld geen tijgers, leeuwen, olifanten of andere wilde dieren met het circus meereizen en optreden.

Exotische gedomesticeerde soorten als kamelen, buffels en lama’s of klassieke gezelschapsdieren mogen wel“, duidt schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn. “Al is er wel een heel belangrijke voorwaarde: de verblijven van de dieren moeten aan een resem wettelijke voorschriften voldoen.” Zo zijn er minimumvormen voor de afmetingen en moeten dieren permanent over vers drinkwater kunnen beschikken.

Ook geitjes tonen hun kunnen tijdens de Pipo-shows.
Ook geitjes tonen hun kunnen tijdens de Pipo-shows.© gf

Circus Pipo voldoet aan die voorwaarden en mag dus ook dit jaar weer neerstrijken op de parking van het Ring Shopping. “Zowel wij als stadsbestuur als dierenrechtenorganisatie Gaia zijn van mening dat Circus Pipo als een voorbeeldcircus kan worden bestempeld“, aldus de schepen nog.

De circustenten staan er vanaf woensdag 23 oktober tot en met het einde van de herfstvakantie, op 3 november. “Wij brengen een nieuwe, grote familieshow van anderhalf uur met clowns, lucht- en grondacrobaten, jongleurs en een aangename portie dierendressuur”, klinkt het nog bij Pipo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier