Circuitrijders Motorclub De Panne: “Die kick is met geen woorden te beschrijven”

Motorclub De Panne, met als clubhuis ‘t Motosiekeltje, is een hechte vriendenclub van bijna 100 leden. Regelmatig gaan ze samen toeren op hun glimmend opgeblonken motoren. Drie clubleden namen als circuitrijders onlangs deel aan een competitiewedstrijd in Noord-Frankrijk.

Patrick Callens, Fré Vanameele, Marc Declerck met achteraan voorzitter Norbert Blanckaert. © MVO

Een van de medewerkers van het eerste uur is voorzitter Norbert Blanckaert (76) uit Veurne. “Clark Aerbeydt richtte de club op in 1972, met een vijftal leden. Ook ik was daarbij betrokken. Motoren hebben mij altijd gefascineerd. Op mijn 15de heb ik de stiel geleerd bij de ter ziele gegane Belgische Flandria-fabriek waar ze ook motorfietsen produceerden. Enkele jaren later ben ik als zelfstandige Honda-dealer gestart”, weet Norbert te vertellen.

Bijna 100 leden

“Vandaag telt onze club bijna 100 leden. Nog altijd ben ik van de partij als we grote ritten maken. Dit jaar plannen we een grote reis naar de Cotswolds in Engeland. Onze eerste grote excursie wordt Bretagne. Tijdens het pinksterweekend staat onze 18de champagnerit gepland en elke zomer rijden we naar de TT (Tourist Trophy, red.) in het Nederlandse Assen. Op zaterdagen en zondagen organiseren we ook ‘voormiddagritten’. Om de twee weken kan je ons op zaterdagavond vinden in ons clubhuis ‘t Motosiekeltje in Adinkerke. We houden er onder meer onze jaarlijkse mosselsouper. Regelmatig plannen we ook andere activiteiten zoals een piconwandeling, een zwempartij in Plopsaqua, boogschieten, oldtimerevenementen, een benefiettreffen…”

Competitie

De club telt ook enkele leden die deelnemen aan competitiewedstrijden. Zo waren Fré Vanameele (40), Marc Declerck (53) en Patrick Callens (57) vorig weekend de piloten op het circuit van Croix-en-Ternois in Noord-Frankrijk.

Tijdens het pinksterweekend is er onze 18de champagnerit

Fré uit Veurne is nog maar recent lid van MC De Panne. “Al sinds mijn 18de ben ik gepassioneerd door motoren. Vorig jaar kreeg ik de kans op een plaats om mee te doen aan een circuitwedstrijd. Dat is een niet te evenaren ervaring! Sedert een jaar volg ik een cursus motortechniek, zodat ik zelf aan mijn Honda CB 500 T kan sleutelen. Het is geen goedkope hobby, zeker niet als je meedoet aan circuitwedstrijden”, aldus Fré.

Marc uit Oostende rijdt circuitwedstrijden sinds 2003. “Ik rijd al sinds mijn 18, maar je mag en kan op de weg nu eenmaal niet snel rijden. Toen ben ik via vrienden in het circuitmilieu terechtgekomen. Eerst ging ik gewoon kijken, maar het begon meteen te jeuken. Ik heb twee stages circuitrijden gevolgd in Spanje. De kick die je daarvan krijgt, is met geen woorden te beschrijven. Je bouwt in dat milieu ook een bijzondere vriendenkring op: je helpt elkaar als het nodig is”, weet Marc te vertellen. Met zijn Yamaha R6 won Marc vorig jaar het kampioenschap in Zolder.

Bekeuringen

Ex-Koksijdenaar Patrick woont nu in Beveren aan de IJzer. “Ik oefende al toen ik 12-13 jaar was op de boerderij van een vriend. Maar ik moest natuurlijk wachten voor mijn rijbewijs tot ik 18 was, en ik koerste wel eens op de weg. Maar na een aantal bekeuringen rijd ik met mijn Honda CV500 Four nu alleen nog snel op circuits. Ik leef echt toe naar die wedstrijden”, besluit Patrick Callens.

Info: bestuur@mcdepanne.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.