Cindy Frey mag niet tatoeëren op Alcatraz

Cindy Frey © JE
Olaf Verhaeghe

De FOD Volksgezondheid heeft de geplande tattoo-stand van de Kortrijkse artieste Cindy Frey op het Alcatraz-festival komend weekend verboden. “Bummer”, reageren zowel Cindy als de organisatie. “Tatoeëren mag enkel in erkende shops of op conventies”, stelt de FOD Volksgezondheid.

De bedoeling was dat de Kortrijkse tattoo-artieste Cindy Frey tijdens het Alcatraz-weekend, van 11 tot en met 13 augustus, in samenspraak met de organisatie logo’s van het festival en de optredende bands op het lichaam van de festivalgangers zou vereeuwigen. Maar daar steekt het FOD Volksgezondheid een stokje voor.

“We hebben jammer genoeg geen toestemming gekregen“, stelt ze. “Nochtans zou alles wel degelijk in de meest hygiënische omstandigheden plaatsvinden. We namen ons zelfs voor om met alcoholmeters te werken.” Mensen die meer dan twee pintjes ophebben, zouden op die manier geen tattoo kunnen laten zetten.

“Ik sta zelf niet te springen om op allerlei festivals te tatoeëren, maar voor Alcatraz had ik graag een uitzondering gemaakt“, zegt Cindy Frey nog. “Bummer!” Ook organisator Filip Nollet vindt het wegvallen van de tattoo-atractie een spijtige zaak.

Omkadering, leeftijd en bedenktijd

Jan Eyckmans, de woordvoerder van FOD Volksgezondheid, stelt dat tatoeëren op een festival sowieso verboden is. “Wettelijk gezien is het zetten van tattoo’s beperkt tot erkende, professionele shops en echte tattooconventies. Uiteraard heeft dat te maken met het belang van een professionele, veilige en hygiënische omkadering. Iets wat heel moeilijk te realiseren is op een festival.”

“Niemand is gebaat bij een tatoeage waar men later spijt van heeft” – Jan Eyckmans, FOD Volksgezondheid

Daarnaast speelt ook de leeftijdsgrens en de wettelijk vereiste bedenktijd een rol. Zo is het volgens Jan Eyckmans niet altijd evident om sluitend uit te maken of iemand al dan niet oud genoeg dan wel toestemming van ouders of voogd heeft. “Alcohol, drugs of medicatie zijn sowieso uit den boze: iemand moet bij zijn volle bewustzijn kiezen voor de tattoo. En in principe moet er ook een zekere periode verstrijken tussen de beslissing en het daadwerkelijk laten zetten. In de praktijk blijkt dat door lange wachtlijsten en onderhandelingen over ontwerp en prijs nooit echt een probleem te zijn, maar die regel is er om impulsieve beslissingen te vermijden. Niemand is gebaat bij een tatoeage waar men later spijt van heeft, noch de klant, noch de tatoeur.”

Tomorrowland uitzonderlijk

Dat dancefestival Tomorrowland sinds vorig jaar wél uitpakt met een tattoo-stand op hun terreinen, is volgens de Volksgezondheid-woordvoerder makkelijk te verklaren. “Er werd in samenspraak met de organisatie beslist om tatoeëren uitzonderlijk wel toe te staan. Men heeft een volledig salon opgebouwd en enkel het logo van het festival zelf kon worden geplaatst. Het feit dat mensen ook maanden op voorhand moeten reserveren – waardoor de bedenktijd en het checken van de leeftijdsgrens geen probleem vormde – speelt een grote rol”, aldus Jan Eyckmans. “Wij controleren overigens zelf actief op zomerfestivals en andere evenementen, ook op tatoeages en piercings.”

In 2016 realiseerde Tomorrowland wel een exclusieve tattoo-stand op het festival.
In 2016 realiseerde Tomorrowland wel een exclusieve tattoo-stand op het festival.© Facebook Tomorrowland

Tijdelijke tattoos, op basis van henna bijvoorbeeld, kunnen dan weer wel. “Al moeten ook daar bepaalde kwaliteitsnormen gehaald worden. Vorige zomer merkten we een aantal problemen met die henna-tatoeages. De gebruikte inkten bleken toen erge brandwonden te veroorzaken.”

Duidelijk is wel dat noch Cindy Frey noch het Alcatraz-festival geviseerd worden door de FOD Volksgezondheid. “Dit is simpelweg de wet. Ook op pakweg Pukkelpop of Werchter laten we tatoeëren niet toe“, besluit hij.