Cindy Castelein uit Eernegem is vrijwilliger bij vzw Boven de Wolken

Boven de Wolken is een vzw die professionele fotografen op pad stuurt om overleden pasgeborenen te fotograferen. Het biedt de getroffen ouders een tastbare en kostbare dierbare herinnering aan hun sterrenkindje. Wekelijks wordt de vzw voor een 15-tal fotosessies opgeroepen. Wat wil zeggen dat er ongeveer 800 baby’s per jaar gefotografeerd worden.

Cindy Casteleyn bezorgt de ouders een blijvende herinnering aan hun overleden kind. (foto Coghe) © Foto Coghe

Cindy Castelein woont met haar man en twee dochters in de Zedelgemsesteenweg. Ze werkt al 23 jaar bij Daikin, waar ze prototypes van nieuwe machines maakt. “Een boeiende job”, zegt ze zelf. In bijberoep is ze fotografe en ze specialiseert zich in newbornshoots en zwangerschapsshoots.

“Ik ben bijna drie jaar als fotografe verbonden aan de vzw Boven de Wolken”, vertelt Cindy. “Het heeft wel wat geduurd voor ik de stap zette, want als fotografe word je betrokken bij het immense verdriet die de ouders hebben bij het verlies van hun sterrenkindje. Ik werd er voor het eerst mee geconfronteerd toen goede vrienden hun pasgeboren baby verloren. Het was extra confronterend omdat mijn oudste dochter (nu 11) toen pas een maand oud was.”

Financiering

“Naast het verdriet besefte ik dat foto’s, die nu eenmaal altijd dierbare herinneringen zijn, zeker in zulke gevallen extra troost kunnen bieden aan de ouders en hun familie. Uiteindelijk heb ik na lang aarzelen dan toch de stap gezet. Ik ben dus nu een van de vele vrijwilligers die een gratis fotoshoot aanbiedt aan ouders van overleden baby’s. De vzw heeft het in deze coronatijden lastig om aan middelen te geraken. De vrijwilligers werken dan wel gratis, maar ze krijgen een onkostenvergoeding. Ze moeten ook verzekerd worden. Ouders krijgen een gratis fotoshoot, er worden praatcafés georganiseerd voor sterrenouders.

“Met een webshop hoopt de vzw de werking verder te kunnen zetten”

De vzw zorgt voor sensibilisering in scholen, ziekenhuizen, zorgverleners enz. Daarnaast organiseert ze een familie- en teambuildingsdag voor onze fotografen en vrijwilligers, die zich dag in dag uit vrijwillig inzetten en zorgt ze voor gepaste workshops om hen zo goed mogelijk op te leiden. Dat alles kost geld.

Omdat de activiteiten van de Warmste Week op een laag pitje draaien zoekt de vzw andere manieren om haar werking te kunnen bekostigen. Zo komt er een webshop, waarmee de vzw hoopt met de opbrengst haar werking verder te kunnen zetten. Je kan de vzw Boven de Wolken ook steunen door een bijdrage op rekeningnummer: BE04 0018 2478 6531, maar je kan bijvoorbeeld ook een leuke actie lanceren. (RI)

Meer info vind je op de website https://www.bovendewolken.be/nl/home.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.