Christophe Vandenbussche kent succes met livestreaming uitvaarten: “Er zit toekomst in”

Christophe Vandenbussche werkt momenteel ook vanuit zijn kot. Op het scherm zie je de regie van een uitvaart. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Het videoproductiehuis Cmore van Christophe Vandenbussche kampte ook met het wegvallen van opdrachten door het coronavirus. Tot de zaakvoerder plots met de idee kwam om uitvaarten van livestreaming te voorzien. “Ik startte er aan met veel vraagtekens, maar de reacties zijn positief.”

Christophe Vandenbussche (41) heeft sinds enkele maanden een kantoor in Gent, maar werkt ook nog vanuit de thuisbasis in de Nachtegaalstraat in Emelgem. Hij heeft twee mensen in dienst, waarvan er één sinds kort weer aan de slag is. En dat dankzij het idee van Christophe om begrafenissen te livestreamen. “Videostreaming is natuurlijk niet nieuw”, stipt Christophe aan. “Ik had ook al ervaring met uitvaarten, maar toen ging dat om grote begrafenissen waarvoor de kerk te klein bleek.”

Meer bepaald betrof het de uitvaarten van Hendrik Vermoortel (oprichter Buro II Roeselare) en Anne-Laure Decadt (de jonge Stadense die omkwam bij een aanslag in New York). Maar Christophe wou dit concept ook doortrekken naar kleinere begrafenissen. “Afscheid nemen van een dierbare overledene mag onder de huidige coronamaatregelen alleen in een beperkte kring van maximaal 15 mensen. Via livestreaming kunnen familie en vrienden toch afscheid nemen, zij het dan vanop afstand.”

Kerken zonder internet

Verschillende uitvaartcentra met een eigen aula beschikken al langer over de mogelijkheid om afscheidsplechtigheden uit te zenden via het internet. “Maar voor diensten in de kerk ligt het minder voor de hand, want zeer weinig Vlaamse kerken beschikken over een internetverbinding en dus leek streaming onmogelijk. Maar dat klopt niet. Technologie maakt het mogelijk om ook vanuit de kerk een kwalitatieve livestream op te zetten. Daarvoor maken we gebruik van 4G-technologie. Het gaat wel degelijk om een volwaardige registratie, met professionele camera’s en een regie. We willen er zeker van zijn dat mensen die de afscheidsdienst thuis mee volgen dat in optimale omstandigheden kunnen doen. Concreet komt het er op neer dat er twee vaste camera’s zijn. De ene is gericht op de kerk, de andere op de priester en de mensen die iets voorlezen. We voorzien ook in een regie, alles komt netjes in beeld. Als er filmpjes worden afgespeeld of powerpoints worden getoond, dan integreren we die.”

“Na een mailtje naar diverse begrafenisondernemers heeft het exact twee uur geduurd voor we een eerste opdracht binnen hadden”

Cmore biedt de livestream voor uitvaarten nog maar vijf weken aan. “Normaal gezien zijn wij op heel andere domeinen actief. Ten eerste doen we een flink stuk tv-werk, van een kookprogramma tot reclameopdrachten. Een tweede luik zijn de bedrijfsopdracht en ten derde specialiseren we ons ook in de medische verslaggeving. Normaliter was ik nu de wereld aan het rondreizen naar medische congressen. De verslaggeving daarvan gaat dan naar medici in ons land.”

Maar die opdrachten droogden dus na 13 maart snel op. “Ik ben daarom zeer snel op een alternatief overgeschakeld: we hebben camera’s, we hebben een mobiele regie, we hebben ervaring met streaming… En rouwende families hebben een probleem waarbij wij kunnen helpen. Na een mailtje naar diverse begrafenisondernemers heeft het exact twee uur geduurd voor we een eerste opdracht binnen hadden. En momenteel draaien we zo’n vier tot vijf uitvaarten per week.”

De reacties zijn ook uitsluitend positief, maar zelf moest Christophe zijn draai wat vinden. “In het begin voelde dit zeer oncomfortabel”, geeft hij toe. “Ik had het gevoel te profiteren van de miserie van een ander. Maar eigenlijk is niets minder waar: de regels zijn wat ze zijn en door deze livestreamings aan te bieden, merk je ook dat families dit waarderen.”

Andere toepassingen

Ondertussen was Cmore al aan de slag in Beveren, Rumbeke, Oekene… Maar straks ook in Beernem. “En ook al buiten de provincie. Op de begrafenis van een 19-jarige verongelukte jongeman uit Stekene keken meer dan 1.000 kennissen mee. Voordeel van die streaming is dat je die nadien ook kan bekijken. En voor een overleden mama, waarvan de dochter in een instelling zit en er niet buiten kon in deze coronatijden, bleek het ook de geknipte oplossing.” De coronacrisis waait straks hopelijk wel over, maar toch ziet Christophe in dit concept een blijver. En er zijn ook andere mogelijkheden. “Door de livestreaming nu ook in kerkgebouwen toe te passen, hebben we met Cmore ook de vraag gekregen voor andere toepassingen. Vooral communies kampen met een probleem waar wij de oplossing voor kunnen bieden.”

Met zijn bedrijf Cmore verhuisde Christophe Vandenbussche dus recent naar Gent. “Voor 80 procent van onze opdrachten moeten we daar passeren, het was een logische keuze.” Met zijn gezin echtgenote Els Leflere en de kinderen Olivia (14), Roel (11) en Merel (10) woont hij in de Nachtegaalstraat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier