Christophe reist Europa rond op zoek naar spookhuizen

Christophe op het punt om de oversteek te wagen naar een verlaten spookschip. © CBM
Redactie KW

If there’s something strange in your neigbourhood, who you gonna call? Ghostbusters! Of misschien bel je toch maar beter Christophe Lefebvre alias Mister C, een avonturier met een fascinatie voor stadslegenden en hardnekkige mythes. De onversaagde Lauwenaar deinst er niet voor terug om ter plekke te gaan uitzoeken in hoeverre volksverhalen over verborgen schatten en verlaten spookhuizen kloppen.

Christophe daalde af in de macabere catacomben van Parijs, dwaalde rond op het beklemmende Italiaanse eiland des doods Poveglia, verschalkte op Cyprus Turkse wachtposten rond de zwaar bewaakte verboden wijk Varosha en speurde nabij de Pools-Tsjechische grens naar een verdwenen trein volgestouwd met Nazi-goud. “Maar één van de meest avontuurlijke zaken die ik ooit beleefde, speelde zich af op amper een kwartier rijden van hier. Onder de stad Rijsel bevindt zich een labyrint met 400 km tunnels en gangen. De legende wil dat er in die chaotische gangenstelsels nabij een ondergronds blauw meer een schat van 400.000 mark verborgen ligt, die ooit toebehoorde aan Jan Zonder Land en die moest dienen om zijn huurlingenleger te betalen.”

Schattenjagers

Christophe ging op zoek naar een geschikte en betrouwbare gids en daalde via de septische put van een oud mijnwerkershuisje en langs een geïmproviseerde trap af naar de onderaardse gangen. “Ik stelde er vast dat de grens tussen fictie en realiteit zeer vaag is. Het blauwe meer uit de legende bestaat echt, dat heb ik met mijn eigen ogen gezien. De lokale schattenjagers geloven rotsvast in de mythe van de schat en riskeren hun leven in gangen die op instorten staan. Indringers zoals wij geven ze duidelijk te kennen dat we niets te zoeken hebben in hún tunnels.”

“Ik voel me een beetje Indiana Jones, maar dan zonder hoed en zweep”

Christophe ziet zichzelf niet als een spoken- of schattenjager, maar noemt zichzelf een story hunter. “Ik ga niet op zoek naar spoken, wel wil ik de oorsprong van een spookverhaal ontdekken. Mij interesseert niet zozeer de leegstand van een spookstad of een spookziekenhuis, maar wel de geschiedenis en de verhalen die achter die leegstand schuilgaan. Ik ga op zoek naar de ontbrekende pagina van die geschiedenis. Ik voel me een beetje Indiana Jones, maar dan zonder hoed, zonder zweep en zonder Steven Spielberg”, aldus Mister C.

Toogpraat

“Ik vind het geniaal hoe verhalen en legendes over spoken en monsters blijven voortleven, verhalen die mensen gemakshalve klasseren als toogpraat. Maar meestal leunen simpele caféverhalen nog het dichtst aan bij de waarheid, terwijl de meest spectaculaire verhalen dikwijls uit de lucht gegrepen zijn.”

Zijn trips vergen veel literatuurstudie vooraf en soms maandenlange voorbereiding, maar op het moment zelf moet hij vaak improviseren. “Je ontmoet allerlei mensen waarvan je niet zeker weet of ze wel te vertrouwen zijn en je wordt met niet alledaagse en onverwachte situaties geconfronteerd. Het is een risicovol leven vol adrenalinekicks en avontuur, waarin ik heel veel van mijn energie kwijt kan. In dit alles is mijn vrouw Stéphanie mijn gezond verstand, zij toomt me in en zorgt voor een nuchtere kijk op de zaken.”

Vliegangst

Ondanks zijn onophoudelijke drang naar avontuur en adrenaline heeft Christophe één grote fobie. “Een vliegreis is voor mij telkens weer een zware beproeving. Daar heb ik geen controle over, dan leg ik mijn hele hebben en houden in de handen van de piloot. Een reis met het vliegtuig vind ik veel gevaarlijker dan het avontuur ter plaatse”, geeft de avonturier toe. Voor wie ook eens een niet alledaagse, maar toch risicoloze trip wil ondernemen heeft Christophe nog een leuke tip: Charleroi Safari. “Voor 20 euro neemt een prettig gestoorde gids je mee op stadssafari doorheen de lelijkste stad van de wereld langsheen gigantische leegstaande industriële gebouwen en deprimerende straten.”

(CBM)

Info: Meer avonturen van Christophe vind je op www.facebook.com/lavieenc/ en www.lavieenc.be.

Charleroi wordt wel eens de lelijkste stad ter wereld genoemd.
Charleroi wordt wel eens de lelijkste stad ter wereld genoemd.© CBM

Christophe Lefebvre:
Christophe Lefebvre: “Meestal leunen simpele caféverhalen nog het dichtst aan bij de waarheid.”© CBM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier