Christophe verloor bijna zijn oog door een parasiet

Axel Vandenheede

“Het belangrijkste is nu dat we je oog redden.” Deze zin zindert nog altijd na in het hoofd van Christophe. Wat midden maart begon als een banale oogontsteking, heeft de Kortrijkzaan bijna zijn rechteroog gekost. “Als je lenzen draagt, moet je absoluut vermijden dat die in contact komen met water. De gevolgen kunnen nefast zijn. Het spijtige is dat amper iemand dit weet.”

De voorbije weken waren niet bepaald de leukste in het leven van Kortrijkzaan Christophe (36). Alles begon met een onschuldige ontsteking. “Een tweetal maanden geleden had ik last van mijn rechteroor, terwijl er ook een vuiltje in mijn rechteroog leek te zitten. Bij de oorarts kreeg ik te horen dat het om een schimmelprop ging: ik ben een fervent zwemmer en hij legde uit dat er altijd wat water in het oor kan blijven zitten, dat dan een prop wordt.”

Geen herpes

Het oorprobleem was snel van de baan, maar het rechteroog van Christophe bleef geïrriteerd, ondanks het gebruik van oogdruppels. “Na een consultatie bij de oogarts bleek dat het hoornvlies van mijn rechteroog lichtjes beschadigd was. Ik kreeg druppels en zalf maar het werd niet beter. Integendeel. Daarna dacht de oogarts aan een besmetting met het herpesvirus. Een plausibele verklaring voor de oogproblemen, want ik heb snel last van koortsblaasjes. Ik kreeg andere druppels en een andere zalf, maar de pijn werd enkel erger.”

Na een bezoekje aan de Paasfoor in Kortrijk belandde Christophe zelfs op de spoed. “Daar konden ze zelf niet veel voor me doen, al kon ik zo wel een afspraak maken bij een oogspecialist. Maar hij kon me ook niet meteen helpen: door alle medicatie die ik al had genomen kon hij geen diagnose stellen. Na twee dagen ging ik terug. Zijn eerste diagnose was ook een besmetting met het herpesvirus. Ik kreeg een zalf voorgeschreven, maar ook die hielp niet. Uiteindelijk heeft de arts me doorverwezen naar het ziekenhuis Maria Middelares in Gent.”

Ik lever elke dag een gevecht met mezelf om de dag goed door te komen

Daar kwam Christophe terecht bij professor Ilse Claerhout, een autoriteit als het om hoornvlies gaat. “De professor stelde vrijwel meteen de diagnose acanthamoebe keratitis (keratitis staat voor hoornvliesontsteking, red.) vast. Het gaat om een parasiet die zich op het hoornvlies van je oog nestelt en het aantast. Ze heeft er toen geen doekjes om gewonden. ‘Het belangrijkste is nu dat we je rechteroog redden’, stelde ze meteen. Nog dezelfde dag moest ik een heelkundige ingreep ondergaan.”

Die was niet min: het hoornvlies van Christophes rechteroog werd weggeschraapt. “Twee dagen en twee nachten ben ik in het ziekenhuis gebleven. De eerste 24 uur verrekte ik van de pijn, daarna ging het beter. In het ziekenhuis moest ik ook elk half uur druppels in mijn oog toegediend krijgen. Ik heb amper kunnen slapen en ging in zombiemodus naar huis.”

Bijna een maand later domineren oogdruppels het leven van de Kortrijkzaan. “Elke uur moet ik mijn rechteroog bedruppelen. Ik leef met de timer van mijn gsm. Gelukkig mag ik ‘s nachts zes uur wachten, zodat ik wat kan slapen. Al doet mijn rechteroog dan wel meer pijn als ik opsta. Sowieso wacht ik geen zes uur. Ik ben geen vaste slaper. Word ik wakker, dan sta ik op om te druppelen.”

Littekenweefsel

Het ergste leed lijkt nu geleden, al heeft Christophe nog een lange weg af te leggen. “Het hoornvlies van mijn rechteroog groeit terug, maar er zal veel littekenweefsel zijn. Dat zal gevolgen hebben voor het functioneren van mijn rechteroog. Op termijn kan een hoornvliestransplantatie helpen.” “Fysiek is het lastig omdat ik maar met één oog kan kijken. Op zich gaat dat wel, maar ik kan me niet lang concentreren. Een half uurtje op de computer werken is het maximum. Ook leef ik momenteel in het halfduister om mijn rechteroog te sparen. Tot voor kort deed ik de rolluiken dicht, nu zijn ze al half open. Gelukkig.”

Ik wil lenzendragers aanraden om altijd hun lenzen uit te doen als ze een douche nemen of zwemmen

Op mentaal vlak, zegt Christophe, is het minstens even zwaar. “Ik ben niet doodziek, maar ik ben wel erg beperkt in mijn mogelijkheden. Ik lever elke dag een gevecht met mezelf om de dag goed door te komen en dat is heel lastig. Er is bovendien die onzekerheid dat mijn rechteroog minder goed zal blijven functioneren. Al ben ik wel blij dat ik nog mijn rechteroog heb. Het had anders kunnen uitdraaien…”

Parasiet

Daarom wil de Kortrijkzaan lenzendragers waarschuwen voor de parasiet. “In België komt deze aandoening weinig voor, maar wie ermee te maken krijgt, draagt in 85 procent van de gevallen lenzen én doet die niet uit wanneer zij of hij een douche neemt of gaat zwemmen. Zo kan die parasiet zich gemakkelijker op het hoornvlies nestelen. Eens dat is gebeurd, wordt het heel gevaarlijk. Die parasiet zit in leidingwater en overleeft zelfs in chloorwater. Ik wil lenzendragers dan ook aanraden om altijd hun lenzen uit te doen als ze een douche nemen of zwemmen. Zo loop je veel minder kans op een ooginfectie die uiteindelijk je oog kan kosten”, besluit Christophe, die niet weet of hij ooit nog lenzen zal dragen. “Ofwel ga ik een bril dragen, ofwel kies ik straks voor daglenzen.”

“Lenshouder niet met kraantjeswater uitspoelen”

Professor dokter Ilse Claerhout is verbonden aan het oogziekenhuis van AZ Maria Middelares in Gent. Haar specialisme is hoornvlies. “Bijna elke maand zie ik wel een patiënt met acanthamoebe keratitis”, aldus de professor, die in Ieper opgroeide. “Het gaat om een parasitaire infectie en wie contactlenzen draagt, loopt meer kans om die op te doen. De reden daarvoor is dat wie lenzen in- en uitdoet, telkens een microwondje veroorzaakt.”

Dat kan normaal geen kwaad, tenzij je contactlenzen draagt en die in contact zijn gekomen met water. Daarin zit namelijk die parasiet. “Je moet zorgen dat je lenzen én je handen proper zijn”, aldus nog professor Claerhout. “Dat houdt bijvoorbeeld in dat je elke dag verse bewaarvloeistof in de lenshouder moet doen en die bij vervanging niet mag uitspoelen met water.” Andere tips zijn de lenshouder regelmatig vervangen, lenzen alleen bij een oogspecialist te kopen en geen lenzen te dragen als je gaat slapen of zwemmen. “Als je problemen hebt met je lenzen, doe ze uit en werp ze niet weg. Als je de lenzen nog hebt, kunnen we ze onderzoeken en sneller de oorzaak te weten komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier