Christoffe Hennebel (49) gerepatrieerd vanuit Senegal: “Meer controle in Dakar dan op Zaventem”

Christoffe Hennebel uit De Panne vond in Senegal een tweede thuis. (Foto SM)
Redactie KW

Christoffe Hennebel (49) uit De Panne werd vorige week gerepatrieerd vanuit zijn tweede thuisland Senegal. “Er waren al relletjes uitgebroken tussen Senegalezen en Europeanen, waardoor dit de veiligste optie was”, zegt Christoffe.

“Er was tumult uitgebroken omdat het virus via een Europese vrouw Senegal had bereikt”, vertelt Christoffe. “Daardoor groeide de onvrede en het wantrouwen tussen Senegalezen en Europeanen. Begrijpelijk dus dat de Belgische ambassade iedereen hier weg wilde.” Momenteel worden er vanuit de luchthaven van Dakar enkel nog vluchten uitgevoerd voor toeristen die naar hun thuisland willen.

Alles goed geregeld

De repatriëring werd verzorgd door Brussels Airlines. “Iedereen was ontzettend behulpzaam”, zegt Christoffe. “Ook over de Belgische ambassade en FOD Buitenlandse Zaken geen slecht woord. Alles werd tot in de puntjes voor mij geregeld. Wat ik wel vreemd vond, was dat er op de luchthaven in Zaventem geen controles werden uitgevoerd. Ik werd meer gecontroleerd op de luchthaven van Senegal dan hier in Zaventem.”

“Tegen alle verwachtingen in, heeft de Senegalese regering trouwens erg snel gereageerd op de crisis. Ze waren een van de eerste landen die het efficiëntst tests afnamen. Er werd ook een avondklok ingevoerd, taxi’s werden ontsmet en hygiënemaatregelen versterkt. Begrijpelijk ook want als het virus daar doorbreekt, is dat een ramp. De gezondheidszorg is daar helemaal niet op voorzien.”

Christoffe zal 14 dagen lang alle contact met anderen mijden. “Ik ben kok in zorghotel Wellington in Oostende. Ik moet zeker weten dat ik gezond ben voor ik er weer aan de slag ga.”

Christoffe reist al 18 jaar lang naar Saly in Senegal. “Ik leerde er een rasechte vissersfamilie kennen. Sindsdien zijn zij mijn Senegalese familie. Als ik er ben, leef ik in een andere wereld.” Christoffe plant om er binnenkort te gaan wonen.

Droomproject in Saly

“Eind 2021 ben ik weg. Ik heb er een stukje grond aan het strand van Saly, een van de grootste toeristische trekpleisters van het land. Ik ben er bezig om mijn droomproject uit te werken zodat ik er kan wonen en een restaurant kan uitbaten.” (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier