Christmas World lokt massa: “Extra nood aan gezelligheid”

Benny Vanroy, Maima Ceylan en Jean Paul Verbesselt in de Christmas World in Blankenberge: “Iedereen gaat hier buiten met een glimlach.” © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Christmas World opende in de herfstvakantie zijn grootste vestiging ooit in de Kerkstraat in Blankenberge. De bekende kerst pop-up store trok toen in drie dagen tijd ruim 10.000 bezoekers en draaide liefst vijf keer zoveel omzet als de collega’s op de Meir. “De mensen worden blij van Kerst. Zo blij dat ze spontaan de polonaise beginnen te dansen in onze winkel”, glimlachen zaakvoerders Benny Vanroy en Maima Ceylan.

Benny Vanroy, zelf een Blankenbergenaar, opende de voorbije jaren meerdere vestigingen van Christmas World in binnen- en buitenland.

“Het verhaal van Christmas World begon toen ik de kans kreeg om 400 paletten kerstmateriaal op te kopen uit een faling. Zes jaar later is onze naam uitgegroeid tot een begrip”, zegt hij.

“Waarom we niet eerder naar Blankenberge zijn gekomen? Met een winkeltje van 100 m² kunnen we niet veel beginnen, en bovendien kruip je met zo’n pop-up best in een hoofdstraat. In Antwerpen zitten we bijvoorbeeld op de Meir, in Oostende in de Kapellestraat.”

In Blankenberge namen Benny en Maima hun intrek in de voormalige Blokker, een winkelpand van 1.100 m². Wie de winkel binnenstapt, kijkt er de ogen uit: volgens Benny zijn er naar schatting tussen de vijf- en zesduizend verschillende artikels te vinden.

Roze is weer terug

“Sommige al vanaf 95 cent, maar we hebben ook grote stukken van enkele duizenden euro’s staan. Die zijn misschien niet voor ieders portemonnee, al geven we in januari wel op alles vijftig procent korting”, tipt Benny. Toppers zijn volgens Benny de kersttafereeltjes dit jaar. “En we stellen ook vast dat roze weer helemaal terug is…”

Bij de opening waren Benny en Ceylan een beetje overweldigd.

“Tienduizend bezoekers in drie dagen tijd, vijf keer zoveel omzet als in onze winkel op de Meir: dat was ongezien. Brugge is nochtans ook geen kleine winkel: zo’n 700 m². Maar Blankenberge spant momenteel toch de kroon. Misschien komt dat doordat Blankenberge meer dagjestoeristen heeft en in Brugge de buitenlandse toeristen maar met mondjesmaat terugkeren. Hoe dan ook, Blankenberge overtrof echt al onze verwachtingen”, aldus Benny.

Hij ziet daarvoor ook een mogelijke verklaring in de coronapandemie. “Je voelt dat mensen extra nood hebben aan sfeer en gezelligheid. Vorig jaar moesten onze winkels noodgedwongen sluiten net voor de kerstperiode, maar nu zien we dat we in Brugge ook een stuk beter draaien dan twee jaar geleden.”

Voor Benny en Maima is het momenteel alle hens aan dek, want naast Blankenberge, Brugge, Oostende en Antwerpen hebben ze ook nog vestigingen in Leuven en Aken. “Ik ben vanmorgen al om vier uur opgestaan, en vanavond zullen we nog wel tot een uur of tien bezig zijn. Maar dit voelt echt niet als werken”, zegt Benny.

“We vinden het zelf ook heel leuk om al die dozen open te doen en te zien wat er uitkomt”, glimlacht Maima. “De sfeer is hier altijd goed. We zetten wat ambiancemuziek op en dan zien we in onze winkel mensen, die elkaar van haar noch pluim kennen, in een treintje achter elkaar lopen. Iedereen gaat hier buiten met een glimlach.”

Verwondering

“Kerst is voor de mensen ook een stukje jeugdsentiment hé. Het roept bij iedereen wel herinneringen op aan de kindertijd”, zegt verkoper Jean Paul Verbesselt.

“Die verwondering op de mensen hun gezicht: daar doen we het voor”, vult Benny aan.

“Er zijn mensen die niet kunnen wachten en ons in augustus al een mailtje sturen om te vragen waar we die winter zoal vestigingen zullen hebben. Ze doen dan in december de toer langs al onze winkels. Mensen beginnen ook steeds vroeger kerstversiering uit te hangen hé. Tegenwoordig wachten ze niet meer tot de Sint gepasseerd is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.