Christine Quisquater kijkt uit naar de heropstart van de markt in haar Nieuwpoort

Christine Quisquater blijft positief ondanks alle tegenslagen. (foto MVQ)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De coronacrisis heeft een lelijke streep getrokken door de rekening van Christine Quisquater, markthandelaarster uit Nieuwpoort. Maar met haar positieve mindset ziet ze de toekomst hoopvol tegemoet en kijkt ze ernaar uit om haar trouwe klanten weer te ontmoeten op haar wekelijkse markten.

“Als kind ben ik opgegroeid in het marktmilieu” steekt Christine van wal. Mijn ouders waren gespecialiseerd in vis. Maar door een echtscheiding ben ik acht jaar geleden in Nieuwpoort beland. Ik begon vijf jaar geleden weer als zelfstandige op de markt en werkte deeltijds in winkels. Maar omdat de markt echt mijn leven is, wilde ik dit fulltime doen. Net voor de coronalockdown startte zou ik een standplaats krijgen op de markt in De Haan, en ik had al mijn ontslag gegeven in de winkel waar ik werkte. Nu ben ik zowel mijn nieuwe markt als mijn bediendenjob kwijt… Maar ik ben ontzettend blij dat ik eindelijk weer naar de markt kan! Ik heb voorlopig twee vaste markten: in Koekelare en in Nieuwpoort. Misschien ben ik wel een atypische marktkramer: ik verkoop textiel, maar vooral boetiekmode. Ik heb een winkelwagentje laten maken met een pashokje zodat klanten alles kunnen passen. Dat zal nu voorlopig nog niet kunnen door de coronamaatregelen. Wel zorg ik elke week voor zoveel mogelijk nieuwe artikelen. Ik koop geen grote collecties in het buitenland, maar rijd elke week zelf naar Brussel om leuke nieuwe stukken te selecteren.”

Beste periode voorbij

De voorbije vijf jaar heb ik een mooi klantenbestand opgebouwd. Maar de coronacrisis heeft ook voor mij financiële gevolgen: het beste van het seizoen is voorbij: de feestdagen, de communies… Mensen wachten nu op de koopjesperiode… Momenteel zijn er nog geen toeristen toegelaten aan de kust, en de zomer… Dat wordt afwachten! Ik ben al blij dat ik in Nieuwpoort weer kan starten: want er zijn 60 abonnementen, en dus worden er handelaars geschrapt. De markt zal ook anders verlopen. Stad Nieuwpoort heeft een circulatieplan opgemaakt, de kramen staan verder uit elkaar, er is eenrichtingsverkeer, als handelaars zijn we verplicht om mondmaskers te dragen enz. Maar ik ben ervan overtuigd dat zowel alle markthandelaars als alle bezoekers heel blij zijn met deze nieuwe versoepelingsfase in de exitstrategie. Voor Nieuwpoort moet ik nog een weekje geduld oefenen: het verlengde weekend is er nog geen markt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier