Christiane Holvoet stopt na 40 jaar met krantenwinkel

Christiane Holvoet: “De toekomst zal eerder rooskleurig zijn.” (foto Luc Laverge)©Luc Laverge
Christiane Holvoet: “De toekomst zal eerder rooskleurig zijn.” (foto Luc Laverge)©Luc Laverge
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Na 40 jaar neemt Christiane Holvoet afscheid van haar kranten- en rookwarenhandel aan de Kortrijksesteenweg 29 in Harelbeke. Haar zaak is overgelaten. Op 31 december gingen de laatste kranten, magazines en rookwaar de deur uit. Christiane blikt terug: “Vroeger hadden de mensen meer tijd en waren ze rustiger.”

Christiane Holvoet (69) werkte na haar studies een tijdlang in de zaak van haar ouders, een handel in fruit en groenten aan de Veemarkt in Kortrijk. “Ik heb dat zeer graag gedaan en heb er veel bijgeleerd”, zegt Christiane, die na de fruithandel haar eigen stek vond in haar Krantenwinkel Christiane in Harelbeke. “Ik heb bewust de switch gemaakt omdat mij dat nog beter lag. Ik hou van de omgang met mensen en zie graag veel volk. Het sociale contact is voor sommigen zeer dierbaar, zeker in deze coronatijden.”

Snelle evolutie

Volgens Christiane is er de voorbije 40 jaar veel veranderd. “Vroeger hadden mensen meer tijd en waren ze rustiger”, vindt ze. “ De klanten namen ook de tijd om een babbeltje te slaan. Nu moet alles sneller gebeuren en is er veel digitaal geworden. Maar ja, alles heeft zijn charmes.”

“Ook op het vlak van de uitbating van de zaak is er veel veranderd. Je moet immers mee met je tijd. Zo kwam er een uitbreiding met kantoor- en schoolmateriaal, kraslotjes van Lotto, nieuwe magazines en tijdschriften, rookaccessoires, frisdranken, gokautomaten, kleine geschenken… Er is sinds enkele maanden zelfs een pakketpunt voor Bpost. Ook de reglementen en wetgeving veranderden, denk maar aan het verbod op tabaksreclame. Bovendien moet je de financiële kant van de zaak in het oog houden. Alles is zeer snel geëvolueerd, maar ik was mee.”

Gokkantoor

Christiane houdt van wandelen, creatief bezig zijn en dieren. “Domein De Gavers is mijn uitverkoren domein. Vroeger had ik een hondje, maar toen ik de zaak uitbaatte heb ik geen nieuwe puppy meer in huis gehaald. Een puppy opleiden en commando’s aanleren kost tijd. En tijd had ik niet zo veel. De zaak was 7 op 7 dagen open van 6 tot 19 uur , behalve op zondagnamiddag.”

“Ik ben alleen en mijn zoon woont veraf. Misschien zal ik nu meer tijd hebben om een puppy te nemen en om veel te wandelen. De rest van de tijd zou ik graag creatief bezig zijn. Ik zal ook wat langer kunnen slapen, want ik stond elke dag om 4 uur op. De toekomst zal eerder rooskleurig zijn”, lacht Christiane. Intussen is de zaak overgenomen. “Het wordt een gokkantoor, een zaak met weddenschappenmachines”, zegt ze. Het zaaltje met de paar gokmachines die er nu al staan, wordt dus uitgebreid met het deel dat krantenwinkel was.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.