Christiaan al 40 jaar trouw op post bij hondenzwemming

Foto: Christiaan met Lucy en Basiel. © NVR
Redactie KW

Eén van de deelnemers aan de hondenzwemming in Sint-Baafs-Vijve was Christiaan Bossuyt uit Markegem. Al 40 jaar probeert hij met zijn honden naar de eerste prijs te zwemmen. “Ik denk dat ik het meeste aantal deelnames heb”, geeft hij aan.

Christiaan is nu 57 maar al sinds zijn vijfde zakt hij elk jaar af naar de oude Leie in Sint-Baafs-Vijve. Daar vindt elk jaar de hondenzwemming plaats. Honden zwemmen dan om het eerst van de ene naar de andere oever van de oude Leiearm. “Ik ben een geboren en getogen Sint-Baafs-Vijvenaar. Als klein manneke ging ik mee met mijn vader en mijn broer. Wij vonden dat fantastisch om die honden te zien. Van de ruim 50 jaar dat ik de tweede zondag van oktober aanwezig ben, heb ik al ongeveer 40 keer deelgenomen. Na een jaar zonder hondenzwemming vanwege corona heb ik hier extra hard naar uitgekeken”, verklaart hij.

Christiaan nam deel met twee honden. Bij de kleine honden won Basiel de zwemrace. Bij de middelgrote honden werd zijn hond Lucy vierde.

“Daar ben ik tevreden mee. Ik heb al enkele keren gewonnen en dit jaar nog eens. Mijn beide honden hebben hun best gedaan. Ik ben altijd blij als ze in het water springen, want veel honden durven het plots niet meer aan”, weet hij. Voor Christiaan is de hondenzwemming een belangrijke gebeurtenis. Hij gaat dan ook trainen met zijn honden. “We wandelen hier vaak aan dat mooie stukje natuur. Dan is het mooi meegenomen om de hondenzwemming na te bootsen. Iemand op de ene oever en iemand op de andere: zo laten we de honden overzwemmen. Op de hondenzwemming zelf staat mijn zoon, die dan speciaal uit Sint-Truiden komt, aan de overkant waar de honden losgelaten worden. Ik roep ze dan naar de andere oever”, legt hij uit.

In de loop der jaren heeft Christiaan al met verschillende honden deelgenomen. “Ik heb altijd een hond gehad. En telkens ik een nieuwe ging kopen, vind ik het ook belangrijk dat de hond graag en hopelijk goed kan zwemmen. Ik wil dan ook elk jaar deelnemen aan de hondenzwemming. Dat dat soms gepaard gaat met een winst, is heel mooi meegenomen”, besluit hij. (NVR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.