Christelle Vanwijnsberghe zwaait af na loopbaan van 42 jaar

Christelle Vanwijnsberghe (61) en haar werkbubbel in de Meers.© Fauve Martinez
Christelle Vanwijnsberghe (61) en haar werkbubbel in de Meers.© Fauve Martinez
Redactie KW

Na een carrière van 42 jaar verlaat Christelle Vanwijnsberghe het Waregemse woon-zorgcentrum de Meers.

Christelle startte als verzorgende, maar stapte al snel over naar de job van animator. Al jaar en dag verzorgt ze vol enthousiasme het entertainment voor de bewoners in de Meers. Na 42 mooie jaren nam Christelle vrijdag afscheid van haar collega’s en de bewoners. “Ik ga iedereen missen, maar nu is het tijd voor iets anders. Ik ben benieuwd wat de toekomst me zal brengen”, vertelt Christelle.

In 1978 startte Christelle na haar opleiding gezins- en sanitaire hulp als verzorgster in de Meers, toen nog ’t Ware heem. Enkele jaren later werd ze overgeplaatst als verzorgende naar een kleine leefgroep met dementerende personen.

Entertainen

“Toen ik in die leefgroep stond, had ik altijd de neiging om de mensen te entertainen. Ik verzon toen allerlei activiteiten om de bewoners op een leuke manier bezig te houden”, zegt Christelle.

“Na enkele jaren kreeg ik het aanbod om het entertainment van het woon-zorgcentrum als voltijdse job uit te oefenen. Deze kans heb ik natuurlijk met beide handen gegrepen”, vertelt Christelle.

“De afgelopen 42 jaar verliep met ups en downs, maar ik ben altijd zeer gelukkig geweest in het uitvoeren van mijn werk. Ik heb nooit spijt gehad van mijn jobkeuze, het was echt mijn passie. Ik omschreef mezelf altijd als het ‘animeermeisje’ van de Meers”, lacht ze.

Werken in coronatijden

Ondanks het feit dat Christelle haar pensioenleeftijd bereikte, zou dat haar aanvankelijk niet tegengehouden hebben om te stoppen. Ze was van plan om nog langer door te werken, maar door de komst van corona besliste ze toch om op pensioen te gaan.

Het virus bracht uiteraard heel wat beperkingen met zich mee op vlak van animatie. Daarbovenop heeft De Meers erg afgezien in de eerste lockdown, voor zowel de bewoners als het personeel was het een heel zware periode.

“Zonder corona had ik zeker nog een jaartje langer doorgedaan, maar nu had ik het gevoel dat het voldoende was voor mij”, geeft Christelle aan. Door de coronamaatregelen konden de activiteiten niet meer doorgaan zoals gebruikelijk. Samenkomen met een grote groep bewoners was niet meer toegelaten en alles moest meer individueel gebeuren.

Lichtpuntje in moeilijke tijden

“Wanneer je activiteiten op individueel niveau voorziet is het veel moeilijker om iedereen te bereiken. Toch wilde ik steeds klaarstaan voor de bewoners. Ik ondersteunde ze waar ik kon door te luisteren naar hun zorgen en hen in contact te brengen met hun familie. Ik zag hoe ik hun lichtpuntje kon zijn in moeilijke tijden en dat deed me wel iets”, vertelt Christelle.

“De moeilijke voorbije maanden ten spijt voerde Christelle haar job met enthousiasme uit tot de laatste minuut”, geven haar collega’s aan. Op dit moment dringt het nog niet helemaal tot door Christelle dat het haar laatste dag is.

“Ik was al aan het nadenken over de animatie voor volgend jaar”, vertelt ze lachend, “Ik had heel graag een grote reis gedaan als ik met pensioen zou gaan, maar helaas is dat nu niet zo evident met corona. Ik heb nog geen idee over de toekomst, maar ik zie wel wat die brengt. Ik ga alleszins mijn collega’s en het sociaal contact met de bewoners erg missen”, sluit ze af.

Collega’s nemen afscheid

Ook al kon Christelle geen afscheidsfeestje houden op haar afdeling, haar collega’s legden haar toch goed in de watten op haar laatste werkdag. De collega’s hingen overal foto’s op waarin Christelle met collega’s of bewoners te zien is.

“Het deed me heel veel deugd om te zien dat ik zoveel voor hen en de bewoners heb kunnen betekenen”, glundert ze. Naast de foto’s gaven sommige collega’s nog een persoonlijke speech en kreeg Christelle een afscheidscadeau.

“Zowel wij als de bewoners gaan Christelle heel erg missen”, vertelt haar volledige werkbubbel. “Ze was een icoon op onze verdieping en ze is een heel groot persoon in kleine dingen. Christelle staat altijd open voor een vlotte babbel, heeft het hart op de tong en heeft veel aandacht voor elke bewoner.”

Nu Christelle op pensioen gaat, kijkt ze er naar uit om tijd te maken voor nieuwe dingen, al zal het zeker niet laten om af en toe eens langs te komen in de Meers. (Fauve Martinez)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier