Christel uit Nieuwpoort verspreidt de ‘Plastic boodschap’ met Noordzee Trash Art

Met Noordzee Trash Art vragen Kristien Degraeve en Christel Patfoort aandacht voor de zwerfvuilproblematiek. (foto IV)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op zaterdag 19 september, tijdens de World CleanUp Day op het strand van Nieuwpoort, zal Christel Patfoort er bijzondere kunstwerkjes, gemaakt van strandafval, verkopen. De opbrengst gaat naar de werking van de Proper Strand Lopers.

Christel Patfoort is een van de milieubewuste vrijwilligers van de Proper Strand Lopers die zich op een speciale manier engageert om mensen bewust te maken van de zwerfproblematiek in onze omgeving, en dan vooral aan onze Noordzeekust. Op Open Monumentendag verkocht ze haar kunstwerkjes gemaakt uit strandafval voor het project Noordzee Trash Art. Komende zaterdag verkoopt ze er opnieuw, ditmaal op het strand van Nieuwpoort.

“Het is al heel lang vijf voor twaalf, maar het is nog altijd niet te laat om de plasticsoepproblematiek aan te pakken”, opent Christel Patfoort. “Door onze hedendaagse wegwerpcultuur zijn de zeeën en oceanen een grote vuilnisbelt geworden. Als daar niet snel verandering in komt, dan zit er binnen enkele jaren meer plastic dan vis in zee! Overheden en producenten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen, maar ook als burger kunnen we zelf ons steentje bijdragen. Vele kleintjes maken een groot!”, klinkt het overtuigd.

“Daarom zet ik mij heel graag in voor zwerfvuilacties. In eerste instantie moeten we natuurlijk vermijden dat er afval in zee wordt gedumpt en moeten we alternatieven gebruiken voor plastic drinkflessen, rietjes, wattenstaafjes, verpakkingen, enzovoort.”

Zeebraaksel

“Ik verzamel al geruime tijd afval dat ik op het strand vind. Eerder maakte ik er al kerststukjes mee. Met kleine speeltjes en kleine stukjes plastic die op het strand aanspoelen, maak ik nu nieuwe kunstwerkjes. Ik stop ze in kleine transparante glazen buisjes met een ‘plastic boodschap’ om de plasticsoepproblematiek aan te kaarten. Voor de belettering zorgde Kristien Stien Degraeve uit Gistel”, vertelt Christel.

“Er zijn buisjes met als opschrift ‘Noordzeescherven brengen geluk’ of ‘Zeebraaksel’. Deze kosten 9 euro. De themabuisjes met Plastic Rangers, Warriors, Indians en Cars kosten 14 euro. Op zaterdag 19 september verkopen we ze ook op de World Cleanup Day op het strand van Nieuwpoort, tussen 14 en 16 uur. De opbrengst van de verkoop van de buisjes gaat integraal naar de werking van de Proper Strand Lopers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier