Chris Van Hulle (voorzitter supportersfederatie Cercle): “Punten pakken is nu prioritair”

Cercle Brugge trekt op tweede kerstdag naar de Gaverbeek om Zulte Waregem te ontmoeten. De voorbije twee seizoenen kreeg groen-zwart daar een veeg uit de pan wat leidde tot het ontslag van de trainers. Niet dat Paul Clement ter discussie staat, maar om met een gerust gemoed de winterbreak in te gaan, doet hij er best aan om daar niet te verliezen.

Chris Van Hulle : “De supporters moeten achter de ploeg blijven staan.” (foto ACR)
Chris Van Hulle : “De supporters moeten achter de ploeg blijven staan.” (foto ACR)

Cercle Brugge leed de voorbije twee seizoenen op bezoek bij Zulte Waregem twee keer een zwaar verlies. In 2019 met 6-2 in de play-offs en Laurent Guyot werd aan de deur gezet. Vorig seizoen ging Cercle er met 6-0 de boot in. Na die zware nederlaag kreeg Fabien Mercadal na tien matchen de bons. Ook nu zorgde de tiende speeldag voor animo, want er werd tegen Moeskroen verloren. De kentering, want groen-zwart had tot dan reeds een mooie bonus bijeen gevoetbald. Na de recente 3 op 24 schiet daar echter weinig meer van over.

Op veilig spelen

“De voorbije matchen is er een negatieve spiraal ontstaan”, zucht Chris Van Hulle, voorzitter van de supportersfederatie.

Op sociale media uiten de fans kritiek. Dat was ook zo vorig weekend bij de komst van Sébastien Bruzzese (31) als een ervaren doelman en als voorbereiding op de komende transferperiode.

“Je kunt via Facebook je mening kwijt, maar ik hou daar niet zo van”, klinkt Chris Van Hulle. “Net zoals bij het nieuwe supportersplatform VCBS dat onlangs werd gelanceerd. Hopelijk wordt dit niet als negatief kanaal gebruikt. De fans mogen niemand met de vinger wijzen. Dat is vrij kortzichtig. Het is aan de technische staf en het bestuur om maatregelen te nemen. De supporters moeten achter de ploeg blijven staan en niet gaan doemdenken. Er is nog niets verloren.”

“Cercle moet nu in de eerste plaats voor punten gaan, resultaatvoetbal spelen. Ik zou liever eerst op veilig spelen en dan pas de jongeren een kans geven. We mogen het project met AS Monaco niet overboord gooien, maar vooral bijsturen.”

De Loppemnaar zoekt net als de fans naar een verklaring voor deze zeer negatieve periode. “Allereerst is er bij een groot aantal spelers het gemis aan ervaring dat door lepe tegenstanders uitgebuit wordt en ons de das omdoet. Het tekort aan oudere, ervaren spelers breekt ons opnieuw zuur op.”

Chris staat honderd procent achter het project dat AS Monaco voor ogen heeft. “We moeten de eigen jeugd een kans geven, talentvolle jongeren uit het buitenland naar Cercle brengen om beter te maken, maar in het prinsdom moeten ze zich nu toch eens dringend en serieus bezinnen. Als het zo verder gaat, riskeren we om volgend seizoen in 1B te voetballen en wat gaat de eigenaar van Cercle dan doen”, vraagt Chris Vanhulle zich af. “Met wat we de voorbije weken hebben gezien, pakt men geen punten en dat is toch wel prioritair aan het worden.”

Injectie met Nieuwjaar

“De nieuwe technisch directeur is nog niet lang op Cercle. We moeten hem krediet geven. Ik hoop wel dat hij met de prospectie bezig is, zodat er met Nieuwjaar een injectie komt. Vooral ouderen met meer ervaring, zodat de stabiliteit in de ploeg terugkomt.”

“Cercle speelt geen slecht voetbal, maar het resultaat is er niet. In die zin zal het spel toch moeten veranderen. De punten zijn nu zeer belangrijk, toch tot zolang er definitief zekerheid is van het behoud, want we geraken stilaan in de gevarenzone”, eindigt voorzitter Van Hulle. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.