Chris Van Hulle nieuwe voorzitter van de supportersfederatie van Cercle Brugge: “Zetelsupporters terughalen naar het stadion”

Een tijdje geleden zette Anita Van Osselaer een stapje opzij als voorzitter van de supportersfederatie. Ze bleef binnen het vernieuwde bestuur als ondervoorzitter terwijl haar plaats werd ingenomen door Chris Van Hulle. “Ik ben er voor alle supporters en het is belangrijk dat zij binnen de verschillende verenigingen een duidelijk aanspreekpunt vinden.”

Chris Van Hulle als voorzitter van de supportersfederatie: “Je koopt geen ploeg die morgen resultaten boekt.” (foto ACR)

Chris Van Hulle (75) fungeert als voorzitter van een kleine 20 erkende supportersverenigingen, en ook als preses van één hen, namelijk ‘Cercle Lééft ! Loppem’, die nu 20 jaar bestaat en destijds boven de doopvont werd gehouden toen groen-zwart ook in een dipje zat en in de tweede klasse voetbalde. “Vandaar onze opbeurende naam. Cercle brengt bij mij alleen maar positieve gevoelens naar boven, groen als kleur van de hoop. We zijn een familie en we gaan er allemaal achter staan. Van kleins af ben ik met de Vereniging groot geworden. Een traditie die mijn dochter en mijn twee kleinkinderen ondertussen overnamen.”

Na zijn humaniora in het Torhoutse Sint-Jozefsinstituut en het Brugse Sint-Lodewijkscollege – met Jean-Pierre Van Rossem als een van de vele Cerclefans daar – deed Chris Van Hulle zijn hogere studies als industrieel ingenieur in Gent. Beroepshalve was hij als officier actief binnen defensie en eens met pensioen ging hij aan de slag bij het Brugse reclamebedrijf DM&S, van de familie Dacquin.

Ik kreeg het Cerclegevoel van thuis uit mee om mijn eerste matchen in het Edgard Desmedtstadion achter de goal bij te wonen. Later toen ik in het leger was, in Duitsland en daarna in Brasschaat, was dit van op afstand.”

“Toen we ruim 20 jaar geleden in Loppem gingen wonen, kon ik mij terecht écht Cerclesupporter noemen en schafte ik mij een abonnement aan. In al die tijd miste ik slechts twee thuiswedstrijden. Met onze supportersvereniging in Loppem organiseerden we veel mooie festiviteiten. Wellicht als enige slaagden wij erin om Glen De Boeck als trainer in zijn glorieperiode bij Cercle na een winstmatch in ons lokaal uit te nodigen“, herinnert de voorzitter.

Aanspreekpunt

De Loppemnaar wil als hoofd van de supportersfederatie op de eerste plaats fungeren als een aanspreekpunt, contactpersoon tussen alle fans – waar die zich ook bevinden – en het bestuur. “De supporters weten eigenlijk niet goed waar ze met hun frustraties, vragen of problemen naar toe kunnen. Die communicatie moet en kan beter. Dit is mijn sterkste motivatie. Ik merkte dat er binnen de federatie een zeker ongenoegen begon te groeien. We zijn één familie en moeten naar elkaar toe komen. De neuzen moeten in dezelfde richting wijzen. Misschien maakt Cercle hier ook wel een fout door de supporters na de match over verschillende locaties binnen het stadion te verdelen.”

“We moeten ophouden met onze spelers na de match uit te jouwen”

Ondertussen had Chris Van Hulle in alle stilte gesprekken met het bestuur van Cercle. In zijn functie is het uiteraard aangenamer als het sportief beter gaat dan nu. “Ik heb misschien niet het ideale moment gekozen. Maar dat zat er eigenlijk ook voor iets tussen. Na de zoveelste verloren match dit seizoen zag ik supporters het bestuur aanvallen. Daarmee los je geen problemen op. Dit is niet de juiste manier om Cercle vooruit te helpen. Daar moeten we als fan allemaal van overtuigd geraken. We moeten aanvaarden dat sommigen fouten maken en we moeten ophouden met onze spelers na de match uit te jouwen. Ook daar wil ik werk van maken, net als van de vele zetelsupporters, zoals wij ze noemen, die graag met rust worden gelaten. Zij moeten terug naar het stadion komen.”

De voorzitter gaat positief door het leven, maar gezien de positie die Cercle nu bekleedt, blijft hij realistisch. “Overleven in eerste klasse? Het zal, denk ik, een dubbeltje op zijn kant worden. Zelfs als er nieuwe spelers bijkomen zullen ze zich toch moeten inpassen. Het klinkt misschien als een cliché, maar je koopt geen ploeg die morgen resultaten boekt. De tijd dringt. Ik denk niet aan Waasland-Beveren of aan Oostende. Cercle moet het waarmaken door straks punten te pakken. De jongens op het veld moeten het doen en wij als supporters moeten er achter staan”, besluit Chris Van Hulle die binnen de federatie ook aanstuurt op de nodige verjonging. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.