Chris Nemegheer is de Sint-Elooisdeken van Tielt: “Steun van mijn gezin en een sterk team”

Chris Nemegheer: "Ik leef er samen met mijn gezin naartoe." © Foto WME
Redactie KW

Als diaken en proost komt Chris Nemegheer elk jaar in nauw contact met de Sint-Elooisdeken van Tielt. Dit jaar valt de eer hem helemaal zelf te beurt. “Het is erg fijn om er als gezin naartoe te kunnen leven en die mooie traditie mee in stand te houden”, zegt hij.

Dat Chris Nemegheer zich dit jaar deken mag noemen tijdens de Sint-Elooisviering is eerder toevallig. “Twee jaar geleden had de deken een opvolger aangeduid, maar door familiale omstandigheden kon die de functie niet opnemen, dus was er een leegte. Begin dit jaar is de voorzitter van de Landelijke Gilde aan mij komen vragen of ik dit jaar deken wilde worden. Als proost van de Landelijke Gilde kom ik sowieso elk jaar in aanraking met het feest van Sint-Elooi. Toch heb ik er even over moeten nadenken.

Eucharistieviering

Chris ging in overleg met zijn vrouw en kinderen. “Maar samen beslisten we dat dit een mooi moment zou zijn om de landbouwers te ondersteunen. Dus hoewel ik er eerder nooit bij had stilgestaan dat de vraag tot dekenschap ooit mijn richting uit zou komen, hebben we de functie aanvaard. Mijn gezin staat helemaal achter die keuze. Het is ook belangrijk om daar samen naartoe te leven.”

“Al jaren werk ik ook mee in het comité dat de deken ondersteunt”

De twee broers van Chris en zijn vader gingen hem al voor. “Ik weet dus heel goed wat de taak inhoudt. Al jaren werk ik ook mee in het comité dat de deken ondersteunt. Het feest dit jaar vindt plaats op 8 december. Traditioneel komen de mensen dan langs voor koffie, taart en een druppelke.”

Chris zal de mensen ontvangen op de ouderlijke hoeve. “Daarna begeleiden de Poelbergruiters ons naar de Sint-Pieterskerk voor de plechtige eucharistieviering. Voor mij een heel belangrijk moment.”

Avondfeest

De voorbije jaren sprak Chris als diaken telkens de deken persoonlijk toe. “Dit keer zal deken Filiep Callens die taak op zich nemen. Ik hecht veel waarde aan die viering, ook omdat het al lang leeft vanuit de traditie. Veel mensen houden daar nog echt aan vast. Alle geïnteresseerden, niet enkel de landbouwers, zijn dan ook meer dan welkom om mee met ons te komen vieren in de kerk. We zullen trouwens achteraf allemaal samen een glas drinken.”

“De viering is voor mij een heel belangrijk moment en iedereen is er zeker welkom”

De traditie gaat ook voort met een avondfeest in de Shamrock. “Dans, muziek en een menu dat ik samen met mijn gezin heb uitgekozen. Wie erbij wil zijn, kan zich inschrijven door het gewenste bedrag over te schrijven. Die avond maak ik trouwens ook bekend wie mij over twee jaar als deken zal opvolgen.”

Het is niet altijd eenvoudig om een opvolger te vinden. “Het klopt dat veel mensen niet staan te springen om die opdracht op zich te nemen. Maar in Tielt wordt de deken gesteund door een heel sterk team van de Landelijke Gilde en de KVLV. Niemand hoeft zich dus te laten afschrikken door de hoeveelheid werk. Ook financieel neemt de Landelijke Gilde het grootste gedeelte op zich en bieden ze veel steun. De opvolgers krijgen ook een ruime uitleg over de verwachtingen.”

Persoonlijke uitnodigingen

Chris verwacht een 200-tal aanwezigen op het avondfeest. “We hebben heel wat uitnodigingen verstuurd, die voor de gelegenheid helemaal vernieuwd zijn. We maakten ze persoonlijker door vooraan een foto van mijn gezin te plaatsen. Op de uitnodiging is er ook plaats voor het brandglas van Sint-Elooi, uit de Sint-Pieterskerk. Sint-Elooi is de patroonheilige van de landbouwers en was een man die heel wat wijze, maar laagdrempelige uitspraken deed. Een daarvan was: wat je doet moet je proberen goed te doen. Dat vind ik een leuze om mee te nemen in het leven.”

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier