Chris en Sophie ruilen ‘t Piccolootje in Torhout voor café in De Haan

Chris Pollin en Sophie Demarteau zoeken overnemers voor hun succesvolle broodjeszaak ‘t Piccolootje in Torhout.©Johan Sabbe
Chris Pollin en Sophie Demarteau zoeken overnemers voor hun succesvolle broodjeszaak ‘t Piccolootje in Torhout.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Hun brood verdienen, jawel, maar niet meer met een broodjeszaak. Na 15 jaar staat ‘t Piccolootje aan de Industrielaan in Torhout over te nemen. De zaakvoerders Chris Pollin en zijn vrouw Sophie Demarteau gaan in De Haan het café met bed & breakfast Ricordi openhouden. In principe al vanaf maart, maar als gevolg van corona wordt het wellicht wat later.

De keuze voor De Haan en de charmante horecazaak aan de Koninklijke Baan is geen toeval. Sophie (40) is uit die kustgemeente afkomstig en kent er nog heel wat mensen. Ze heeft er destijds een manege en een bar gerund. Chris (44) is dan weer Wijnendalenaar en als ex-wielrenner onder meer in de sportwereld bekend.

Beiden hebben een zoon van 16: Luca bij Chris en Thibaut bij Sophie. Ook hebben ze samen nog twee jonge dochtertjes: Lucia (3) en Giulia (1,5). Nu woont het gezin in Diksmuide, maar het wordt verhuizen naar De Haan om boven café Ricordi te wonen.

Ricordi wordt straks wellicht een tapasbar

’t Piccolootje bestaat sinds het voorjaar van 2006 en serveert ovenverse broodjes, koffiekoeken, snacks, ontbijtmanden, gebakjes, bijhorende dranken en andere lekkernijen. “Als gevolg van corona bieden we momenteel enkel afhaal aan, maar we mogen in de huidige omstandigheden niet mopperen over onze verkoop”, zegt Chris. “Uiteindelijk halen we ook in normale tijden het grootste deel van onze omzet uit takeaway. Al blijft het natuurlijk jammer dat de klanten al ettelijke maanden niet meer ter plaatse in ons gezellige interieur van onze producten kunnen genieten.”

“Dat we ‘t Piccolootje overlaten, is zeker niet omdat de zaken niet zouden draaien. Integendeel, we hebben niet te klagen. Maar na 15 jaar tussen de broodjes is het tijd voor iets anders. We zijn beiden de 40 voorbij en als we ons beroepsleven nog een nieuwe wending willen geven, mogen we niet meer wachten. We vinden café Ricordi al langer een mooie, authentieke zaak en toen we recent te horen kregen dat ze over te nemen was, hadden we er meteen zin in. Voor Sophie is het een terugkeer naar haar roots, voor mij een welgekomen nieuwe uitdaging na al die jaren ’t Piccolootje.”

“Na 15 jaar tussen de broodjes is het tijd voor iets anders”

“Ricordi is nu een café met zes B&B-kamers. Twee van die kamers zullen we nodig hebben om er zelf te wonen, in de andere vier blijven we gasten verwelkomen. Zeker in de zomer, als het druk is aan de kust, is de B&B quasi constant volzet. Dat willen we zo houden. Voorts zijn we van plan om van het café een tapasbar te maken, al zou het ook nog kunnen dat we voor een danscafé kiezen. Maar die kans is kleiner.”

“Als het een tapasbar wordt, zul je in het seizoen zeven op de zeven dagen in onze zaak kunnen ontbijten, er ‘s middags aperitieven met koude en warme hapjes en er ‘s avonds genieten van onder andere een lekker wijntje met bijhorende versnaperingen. We zijn er nog niet helemaal uit hoe we het concept precies zullen uitwerken. Het zou kunnen dat we als extraatje arrangementen voor wielertoeristen aanbieden.”

Geschikte overnemers voor ‘t Piccolootje vinden

“We woonden al in Torhout en Ichtegem en hebben sinds anderhalf jaar ons eigen huis in Diksmuide”, vervolgt Chris. “Nu is het alweer verhuizen, maar dat hebben we ervoor over. Ik besef dat ik mijn banden met Torhout deels doorknip, al blijven mijn familie en heel wat vrienden hier uiteraard wonen. Ik ben de wereld niet uit. Plus: iedereen is welkom in café Ricordi. We zorgen er voor een topontvangst.”

De interesse om ’t Piccolootje over te nemen, is groot. “Het is nu een kwestie van de juiste mensen te kiezen”, aldus Chris. “Deze broodjeszaak is al 15 jaar mijn kindje en ze moet op kwaliteitsbasis voortgezet worden, graag onder dezelfde naam. Ze bevindt zich in een pand dat we huren, dus na de overname hebben we er op zich niets meer mee te maken. Maar we willen niet dat de klanten verweesd achterblijven. ’t Piccolootje blijft voorgoed in mijn hart.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.