Choufkes uit Middelkerke organiseren laatste Chouffetocht: “Stoppen in schoonheid”

Olivier Cottry, Geert D'hondt, Bjorn Renty, Wouter Feys (de schenker van de fiets), Peter Lannoye en Patrick Houvenaegel. © LC
Paul Bruneel

Wat ooit startte als een uitstap met sportieve vrienden, twintig jaar geleden, is op vandaag uitgegroeid tot een bloeiende sportieve vereniging die al evenveel jaar een Chouffetocht organiseert in de thuisbasis Middelkerke. Op zondag 3 november verwachten de Choufkes uit Middelkerke opnieuw honderden mountainbikers om deel te nemen aan hun jubileumtocht.

Er zit nóg een speciaal kantje aan deze 20ste editie want het wordt meteen ook de laatste in de reeks. “We willen stoppen in schoonheid met een effen getal” klinkt het, maar met de Choufkes weet je nooit.”

“Het begon allemaal 20 jaar geleden met een vriendenuitstapje naar Houffalize, het mekka van het mountainbiken in ons land. De vrienden waren vertrokken zonder fiets en uiteraard werd daar een mountainbike gehuurd.

We laten Geert D’Hondt, een van de mede-oprichters en nog steeds bestuurslid van de club zijn verhaal doen: “We huurden er een mountainbike en maakten een eerste ritje. We ervaarden onmiddellijk dat het hier ging om een zware sport die ons over een al even zwaar parcours stuurde. Na de inspanning kwam de ontspanning en we spoelden onze inspanningen door in de brouwerij Achouffe met het plaatselijke gekende biertje.”

“Sportief als we zijn en toen ook al waren, is daar het idee ontsproten om in Middelkerke met een mountainbikeclub te starten. Iedereen zag dit onmiddellijk zitten en op een naam hoefden we niet lang te denken, het werd Mc Chouffe en het kaboutertje op het etiket van de fles werd meteen opgenomen in ons logo.”

Terug in Middelkerke werd werk gemaakt van de oprichting van de club en de leden schaften zich een mountainbike aan. Ondertussen is de club uitgegroeid tot een vereniging die tot ver buiten de gemeentegrenzen gekend is. Wekelijks worden er mountainbikeritten georganiseerd op zondag, om 9 uur wordt afgesproken aan de sporthal van Middelkerke en dit zowel in de winter als in de zomer. ‘s Zomers zijn er ook ritten op woensdagavond.

De leden van de mountainbikeclub nemen ook geregeld deel aan andere toertochten die worden georganiseerd over het hele Vlaamse land.

Maar nu spitst alle concentratie zich toe op zondag 3 november want bij een tocht als deze komt nogal wat voorbereiding kijken, vorig jaar kwamen 1.377 deelnemers hun rugnummer ophalen en voor deze 20ste editie hopen de organisatoren met een recordaantal deelnemers te kunnen afsluiten.

“De deelnemers kunnen een keuze maken tussen een afstand van 35, 50 of 60 kilometer en er kan al van start worden gegaan om 8 uur. De laatste deelnemers trekken het parcours op om 11 uur. De start en de aankomst zijn voorzien aan sporthal de Branding” geeft Geert D’Hondt nog mee.

Het parcours wordt er opnieuw eentje om vingers en duimen af te likken langs berijdbare duinenstroken, over het strand, in de polders en langs diverse mountainbikeparcours in de omgeving en het Super Prestige parcours op het sportpark. Onderweg zijn ook een aantal bevoorradingsposten voorzien en naast de hotdog en douche bij aankomst is er een ruime bikewash voorzien.

Wat het parcours betreft loopt dat in dezelfde richting als vorig jaar en wordt het strand als aperitief voorgeschoteld, daarna volgen de prachtige omlopen elkaar op. Na deze passage gaat het terug richting Middelkerke.

“Wij zorgen er ook altijd voor dat het parcours overal goed berijdbaar is en waar nodig worden maatregelen genomen om de nodige aanpassingen te voorzien”, zegt Geert D’Hondt.

Mountainbike te winnen

Alle parcoursen gaan richting Nieuwpoort en de twee grootste afstanden doen er een lus bij in Nieuwpoort. Speciaal voor deze jubileumeditie wordt er een mountainbike verloot onder alle deelnemers. Deelnemen kost 4 euro, kinderen tot 12 jaar rijden gratis mee.

Info bij Geert D’Hondt, 0494 93 58 81; www.choufkes.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier