Chocoladeverkoop moet SOS Reptiel in Ichtegem redden: “Enige erkende opvang in Vlaanderen”

Tom Broeckaert, Cindy Denaeyer en Mario Goes willen de nodige fondsen inzamelen met een chocoladeverkoop.©Gino Coghe Foto Coghe
Tom Broeckaert, Cindy Denaeyer en Mario Goes willen de nodige fondsen inzamelen met een chocoladeverkoop.©Gino Coghe Foto Coghe
Redactie KW

Het reptielenopvangcentrum SOS Reptiel uit Ichtegem maakt moeilijke tijden mee. Door de coronacrisis heeft het reptielenasiel geen inkomsten meer en wordt het voortbestaan bedreigd. Knokkenaar Cindy Denaeyer (33) en Zeebruggeling Tom Broeckaert (30) proberen via een chocoladeverkoop alsnog genoeg geld binnen te halen om de vzw te redden.

“Wij zijn altijd al in leven gebleven dankzij benefietevenementen of kleinschalige evenementen. Dit jaar en vorig jaar hadden we een hondenwandelingen, barbecue en nocturne en een kerstevent gepland. Door de coronacrisis zijn die evenementen nu verboden en zagen we onze inkomsten drastisch dalen”, beschrijft Mario Goes, algemeen verantwoordelijke van SOS Reptiel de situatie. “We hebben ook geen recht op subsidies. De reglementeringen daarvoor zijn streng en voorlopig komen wij er niet voor in aanmerking. Een hele tijd praat men al over een subsidieregeling voor dierenasielen, maar daar is voorlopig nog niks over beslist.”

Grotere instroom

Ondertussen wordt het opvangcentrum stilaan te klein en is het aan uitbreiding toe. De werken daarvoor zijn al gestart, maar liggen voorlopen stil. “We liggen een jaar achter op schema. In principe zijn we twee manden verhuisd voor de eerste lockdown. Toen zaten we midden in de werken en dat is nu nog niet veranderd. Zonder inkomsten kan je niet veel bakstenen kopen.”

Door de strengere wetgeving komen er meer reptielen bij ons binnen

Naast de uitblijvende inkomsten en de stilgelegde verbouwingen krijgt Mario vanwege een wetswijziging ook steeds meer reptielen binnen. “De instroom van reptielen is gestegen door een verstrengde wetgeving. Dankzij enkele samenwerkingsverbanden met buitenlandse reptielenasielcentra kunnen we net ons hoofd boven water houden. Maar op dit moment is dat echt een hekelpunt voor ons. Gelukkig zien we dankzij de online-evenementen het licht aan het einde van de tunnel.”

Chocoladeverkoop

Een van die evenementen , is de chocoladeverkoop die Cindy en Tom besloten op te starten. “Beiden zijn we steunend lid van de vzw en zelf ben ik meter van een Argentijnse teju, een hagedisachtige. Aanvankelijk probeerden we via Rochefort, een groep die elk jaar een goed doel kiest om te steunen, onze financiële steun binnen te halen. Uiteindelijk koos die groep voor een ander goed doel, maar we wilden de moed niet opgeven en zo zijn we een maand geleden zelf gestart met de chocoladeverkoop. Het pakket bestaat uit een zestal verschillende chocoladeproducten, waaronder verschillende soorten chocoladerepen en een pot choco. Dankzij de brandweer in Gent zijn er al heel wat pakketten besteld.”

Volgens Cindy is het van vitaal belang dat SOS Reptiel blijft voortbestaan. “De vzw is de enigste erkende reptielenopvang in Vlaanderen en geeft ook opleidingen aan de brandweer, aan scholen of aan mensen die dieren willen houden. Die opleidingen zijn enorm belangrijk omdat mensen zo weten hoe ze gepast moeten reageren op gevaarlijke dieren.” (MP)

Wie een pakket wil bestellen, kan Cindy en Tom contacteren via Facebook of hen bereiken op het nummer 0494 85 76 25.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier