Chirurg Paul Pattyn (AZ Delta): “Sinds Tweede Wereldoorlog hebben we dit niet meer meegemaakt”

AZ Delta, met campussen in Roeselare, Torhout en Menen, schuift vanaf volgende week heel wat ingrepen (minstens) een week door. “Het gaat om niet-dringende, planbare ingrepen. Maar soms ook om kankerchirurgie en ingrepen die hevige pijn moeten verhelpen”, verduidelijkt dr. Paul Pattyn, diensthoofd chirurgie. Maar de arts maakt zich ook sterk dat iedereen geholpen zal worden. “We moeten nu even die curve afplatten. Daarom een oproep aan iedereen om de maatregelen strikt te volgen.”

Dr. Paul Pattyn, diensthoofd chirurgie bij AZ Delta: “Hopelijk kunnen we in een week tijd de kentering in de cijfers inzetten.” © gf

AZ Delta telt ondertussen 160 covid-patiënten en daardoor is men genoodzaakt om straks heel wat ingrepen voor (minstens) een week uit te stellen. Algemeen directeur Johan Hellings hamert er ook op dat wie dringende hulp nodig heeft, zeker naar het ziekenhuis mag komen. Dokter Paul Pattyn, diensthoofd chirurgie, geeft aan een week lang alle ingrepen die kunnen uitgesteld worden, ook effectief zullen doorgeschoven worden. “Dat kunnen simpele ingrepen zijn, maar evengoed prioritaire ingrepen als kankerchirurgie en een schouderoperatie voor wie het kampt met heel wat pijn.”

“Deze week werken we de geplande operaties nog af, maar we verwachten dat de coronacijfers verder zullen stijgen. Daarom dat we volgende week alle operaties opschorten. Iets wat ik nog nooit heb meegemaakt, het is ook niet meer gebeurd sedert de Tweede Wereldoorlog.”

Patiënten reageren begripsvol

De mensen die volgende week in AZ Delta hun ingreep uitgesteld zagen, werden al op de hoogte gebracht. “Het is niet leuk om horen natuurlijk, maar de mensen reageren begripsvol. We stellen hen ook gerust dat ze straks bovenaan de lijst staan om die ingreep wel te laten doorgaan.”

Ook de chirurg drukt nog eens op het belang van het afplatten van de curve. “We dragen daar met ons allen verantwoordelijkheid, laat ons die opnemen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.