Chiroleidster Axelle Maes: “Het enthousiasme blijft, al moeten we de Chiro missen”

Axelle Maes (22) is hoofdleidster van Chiro Sint-Michiel in Kuurne. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Voor het derde weekend op rij moeten duizenden kinderen het zonder hun wekelijkse namiddag bij de jeugdbeweging stellen. Ook Axelle Maes (22), hoofdleidster van Chiro Sint-Michiel Kuurne, mist haar leden en leiding. Maar om de Chiroloze weken te overbruggen, haalden de jongeren hun creativiteit boven. Het resultaat: een dagelijkse uitdaging voor alle leden, oud-leiding én… kookouders.

Pas acht jaar geleden zette de 22-jarige Harelbeekse Axelle Maes haar eerste stapjes bij Chiro Sint-Michiel Kuurne. Vier jaar later werd ze leidster, sinds begin dit jaar is ze zelfs hoofdleidster van de Kuurnse Chiro. “Een hele uitdaging maar bijzonder boeiend”, glimlacht ze. “Gelukkig kan ik bouwen op een sterke leidingsgroep en blijven ook oud-leiding en volwassen begeleiders ons met raad en daad bijstaan.”

Het coronavirus houdt iedereen bezig. Hoe is jouw leven veranderd?

“Jammer genoeg vooral op school is er veel veranderd. Ik was net begonnen met mijn stage aan de VABI in Roeselare. En hoewel ik er nog maar een week was, voelde ik me er meteen thuis. Maar door de coronacrisis en de strikte maatregelen kan ik voorlopig mijn stage niet afwerken.”

“Ik studeer orthopedagogie aan Vives in Kortrijk, het derde van vier jaar. Eigenlijk hadden we drie opties: of je zet de geplande stage voort – maar dat kon ik niet omdat het op een school was -, of je krijgt een nieuwe stageplek toegewezen of je volgt nu van thuis uit theorievakken en maakt een aantal grote taken die oorspronkelijk in mei gepland stonden. Ik heb voor dat laatste gekozen. Maandag stond een eerste ‘Facetime-les’ op het programma. Vrij surreëel allemaal.”

“Natuurlijk is het een domper. Ik zit wel met een vervelend gevoel. Een bezoekje aan oma en opa of iets gaan drinken met vrienden, dat kan nu even niet. Facetime en videochat doen veel, maar het is niet hetzelfde. Ik hoop nu vooral dat alles snel voorbij is en dat we opnieuw ons ‘gewone’ leventje kunnen oppikken.”

Ook op jeugdbewegingen is de impact van corona vrij groot. Hoe reageerden de leiding en leden op het tijdelijk wegvallen van de werking op zondag?

“De eerste reactie was uiteraard een zeker verdriet. Iedereen vindt het bijzonder jammer. Er is begrip, zowel bij leiding als bij ouders, maar het blijft natuurlijk vervelend. Iedereen houdt enorm van de Chiro, hé.Het klink misschien raar, maar nu zie je hoe belangrijk Chiro voor veel mensen is. ‘t Is ergens wel tof om te zien hoezeer wat wij doen geapprecieerd wordt.”

“Ik hoop toch dat het geen drie maanden duurt. De ideetjes zouden wel eens op kunnen raken”

“In het begin was er wat onduidelijkheid of we al dan niet nog in het jeugdcentrum mochten komen, bijvoorbeeld om met de leiding te overleggen. Maar de gemeente en de jeugddienst hebben snel en duidelijk gehandeld. De werking op zondag is voorlopig tot eind maart opgeschort, maar sowieso gaat het langer duren. Ook tijdens de paasvakantie zullen de regels nog gelden, vrees ik. Zolang de overheid het niet toelaat én wij het zelf onverantwoord vinden, is er geen Chiro.”

Geen gewone werking op zondag, betekent dat geen werking tout court?

“Bij ons niet alleszins! (lacht) Al snel groeide het idee in onze leidingsgroep om online iets te doen. We hebben een grote Facebookgroep met naast de leden – en van de kleinsten hun ouders – ook alle leiding, oud-leiding en zelfs de kookploeg. Elke dag posten we daarin een opdracht waarmee je punten kan verzamelen.”

Axelle Maes aan het jeugdcentrum in Kuurne. Normaal loopt hier elke zaterdag en zondag vol enthousiaste kinderen, nu voorlopig even niet.
Axelle Maes aan het jeugdcentrum in Kuurne. Normaal loopt hier elke zaterdag en zondag vol enthousiaste kinderen, nu voorlopig even niet.© Olaf Verhaeghe

“‘t Is heel tof om te zien hoe iedereen, van de Ribbels tot de Aspi’s en van de leiders tot de kookouders, erin opgaat. Simon Lambrecht, leider van de Kwiks, en Thibo Breemeersch, leider van de Tippers, zijn een beetje de spelleiders. Zij posten de opdracht en houden de punten bij.”

Hoe zijn de reacties op jullie initiatief?

“Heel positief, zowel van binnen als buiten onze eigen Chiro. Ik kreeg al enorm veel berichtjes met leuke commentaren, zeker van ouders. Het enthousiasme werkt ook aanstekelijk, iedereen doet mee. Dat vind ik wel leuk om te zien. Ook al moeten we onze Chiro eventjes missen, iedereen is ermee bezig. Ik hoop dat we het kunnen blijven doen tot er weer gewone werking is. We zijn nu zo’n anderhalve week ver, en voorlopig lukt het nog om leuke opdrachten te bedenken. Een klerenketting maken bijvoorbeeld of zoals maandag, cakejes bakken thuis. Alle leiders en leidsters denken ook mee. We kunnen onze creativiteit nog meer botvieren dan anders. Al hoop ik toch dat het geen drie maanden duurt… Dan zouden de ideetjes wel eens op kunnen raken.” (lacht luid)

Wat met het kamp van komende zomer?

“Naast de hoofdleiding hebben we onze kampleiding. Zij zijn gewoon bezig met de voorbereiding zoals andere jaren. We gaan er voorlopig vanuit dat alles toch zal kunnen doorgaan. Aan een ander scenario proberen we nu nog niet te veel te denken.”

Wat hoop je dat de hele coronacrisis verandert? Wat mag blijven hangen?

“Ik zie bij veel mensen het gezin opnieuw heel belangrijk worden. Die verbinding thuis, elkaar gezelschap houden, samen een spelletje spelen, dat mag wel blijven.”

Axelle Maes is 22 en woont in Harelbeke met haar ouders Bart Maes en Pamela Decock en haar tweelingzus Gaëlle. Ze heeft ook nog een broer Dylan (27) die samenwoont met zijn vriendin. Axelle studeert orthopedagogie aan hogeschool Vives in Kortrijk en zit er in het derde van de vier jaar durende opleiding. In haar vrije tijd houdt ze zich vooral bezig met Chiro Sint-Michiel Kuurne waar ze achtereenvolgens lid was, leiding gaf en sinds september vorig jaar hoofdleidster is. Ook in deze coronacrisis blijft de Chiro inzetten op spel en amusement door dagelijks opdrachten online aan de leden en hun ouders te bezorgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.