Chirojongens uit Lendelede verkopen hun eigen blond bier Sint-Nico

Chiro Sint-Nico Lendelede heeft een eigen bier, Sint-Nico. We zien v.l.n.r. Jordy Vandenbussche, Arne Witdouck, Nicolas Raeymaekers en Stan Spillebeen
Redactie KW

Net als alle andere verenigingen hebben ook de Chirojongens Sint-Nico het dit jaar heel moeilijk om hun kassa te spijzen omdat ze bijna geen activiteiten kunnen organiseren. Maar ze zochten en vonden een oplossing in de vorm van een eigen bier. “Dankzij de samenwerking met brouwerij Beerselect uit Gent verkopen we nu de blonde Sint-Nico met een alcohol-percentage van 6,9 %”, zegt Arne Witdouck.

“De voorbije acht maanden zorgde de coronacrisis ervoor dat de Chirojongens Sint-Nico zo goed als geen activiteiten konden organiseren”, vertelt Arne Witdouck van de Chiroleiding. “Na de eerste lockdown in maart konden onze leden zich op zondagnamiddag niet meer uitleven. Een vreemde situatie als je weet dat die namiddagen voor onze leden en leiders iets zijn waar ze iedere week weer naar uitkijken. Ook onze kleinere evenementen, waarvoor we soms al voorbereidingen hadden getroffen, konden niet doorgaan. We maakten al kosten, maar hadden zo goed als geen inkomsten. De gemeente zal nu wel de kosten die we maakten voor ons kamp terugbetalen.”

De grootste domper voor de Chirojongens kwam er volgens Arne Witdouck in juni. “We waren dol-enthousiast toen we te horen kregen dat het grote zomerkamp toch mocht plaatsvinden mits het respecteren van bepaalde veiligheidsmaatregelen. Eindelijk zouden we ons gedurende 10 volle dagen kunnen uitleven! Na weken voorbereiding stonden we aan de vooravond van het bivak. De vrachtwagen was net geladen met alle materiaal toen plots het nieuws kwam dat enkele leden positief testten op corona. Na overleg met het gemeentebestuur besloten we om het Chirokamp af te gelasten. Een kamp waar iedereen zo naar uitgekeken had en waar al enorm veel werk in gestolen was”, legt Arne uit.

toekomst veiligstellen

Toch liet Chiro Sint-Nico het hoofd niet hangen. “Op zondag 13 september startten we ons nieuwe Chirowerkjaar 2020-2021 met een coronaproof georganiseerde zomerbar. Maar na enkele Chirozondagen ligt alles nu opnieuw stil door de tweede coronagolf. Ondanks die nieuwe tegenslag zaten wij met de leidingbende en onze VB Stoffel niet stil! In juli liet brouwerij Beerselect uit Gent weten dat ze onze Chiro een handje konden helpen. Ze deden het voorstel om samen een nieuw bier te brouwen. In augustus bezochten we de brouwerij, proefden enkele biertjes en uiteindelijk werd ons biertje ‘Sint-Nico’ geboren. In deze barre tijden is dit een nieuwe manier om geld in onze Chirokas te krijgen.”

“We kregen het voorstel om samen een bier te brouwen om onze kas wat te spijzen”

De Chirojongens hopen dat de verkoop van het Sint-Nico-biertje de gemiste inkomsten van de Chirofuif Fat Asspi, de eetfestijnen, de quizzen, … een beetje kan compenseren. “Geen Chirokas betekent volgend jaar ook geen Chirokamp omdat het inschrijvingsgeld dat de ouders betalen lang niet alle kosten dekt. Verder is er dan ook geen geld om nieuw spelmateriaal te kopen, het lokaal te onderhouden, …”

“De Chirokas staat weliswaar nog niet op nul, maar er moet wel geld bijkomen in het vooruitzicht van de toekomst. Daarom zijn wij heel blij dat we onze Sint-Nico op de markt kunnen brengen. En het voelt toch anders nu we ons eigen product kunnen aanbieden en niet de klassieke koeken-, wijn- en pannenkoekenverkoop moeten organiseren.”

Bonbazaar

Het Sint-Nico-biertje van de Lendeleedse Chirojongens is een fris blond bier met een alcoholpercentage van 6,9 %. “Iedereen die het al geproefd heeft, vindt het een enorm lekker bier en beveelt het anderen sterk aan”, zegt Arne Witdouck trots. Aangezien door de huidige coronamaatregelen nu enkel horecazaken en voedingswinkels takeaway en thuisleveringen mogen doen, kunnen de Chiroleden het bier wel niet zelf thuis bezorgen of laten afhalen aan hun lokalen. “Maar gelukkig stelde ex-leider Wouter Devaere zijn winkel ter beschikking als afhaalpunt, waarvoor we hem enorm dankbaar zijn!”, besluit Chiroleider Arne Witdouck. (IB)

Wie een pakketje Sint-Nico wil bestellen en afhalen, kan dat doen bij tapaszaak Bonbazaar in de Smissestraat 52 in Sint-Eloois-Winkel. Een pakketje van 4 flesjes Sint-Nico kost 12 euro en een bak 40 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier