Chiro ’t Kartouchke werd beloond voor milieuvriendelijk beleid

Chiro ’t Kartouchke werd beloond voor hun inzet met een cheque van 800 euro. (foto Jan)
Redactie KW

Tijdens het werkjaar 2021-2022 nam Chiro ’t Kartouchke uit Pittem deel aan het project ‘Operatie Proper’ van Mooimakers. Dit engagement werd nu beloond met een cheque van 800 euro, geschonken door de gemeente.

Met het project ‘Operatie Proper’ wil Mooimakers (Ovam) scholen en verenigingen motiveren en ondersteunen om zwerfvuil duurzaam aan te pakken. Chiro ’t Kartouchke nam tijdens het werkjaar 2021-2022 de uitdaging aan en stak de handen uit de mouwen voor een propere omgeving. Ze deden dit met zoveel overtuiging dat de gemeente hen nu beloont voor hun motivatie met een cheque ter waarde van 800 euro.

De Chiro toonde zich ook eerder al bereid haar steentje bij te dragen tot een nette gemeente door hun deelnames aan de Lenteschoonmaak die het gemeentebestuur jaarlijks organiseert. Voor deze ‘Operatie Proper’ stelden ze een actieplan op met acht opruimacties die ze tijdens het werkingsjaar wilden uitvoeren. Ze ruimden onder meer met de leden en de leiding minstens elke maand het terrein rond de jeugdlokalen op. Ze trokken ook naar de sporthal, de bufferbekkens en enkele wijken in de buurt om zwerfvuil op te ruimen.

Daarnaast engageerde de vereniging zich ook om tijdens evenementen herbruikbare bekers te gebruiken en op kamp brachten de leden allemaal een brooddoos en herbruikbare drinkflessen mee. Om het nuttige aan het aangename te koppelen organiseerde de jeugdbeweging bovendien op regelmatige basis enkele spelletjes voor elke leeftijdsgroep rond de thema’s afval en zwerfvuil.

Positief imago

De vereniging rapporteerde de afgewerkte acties op de website van Mooimaker, zodat de gemeentelijke milieudienst het actieplan kon volgen en goedkeuren. Al die motivatie en inzet resulteerde dus in een flinke duit in het zakje van de Chiro. “We zetten als gemeente maximaal in op een nette en zwerfvuilvrije omgeving”, zegt milieuschepen Stijn Vandenhende. “De grote inzet van de Chiro tijdens het voorbije werkjaar heeft dit zeker een ferme boost gegeven, naast het feit dat we binnen de gemeente ook kunnen rekenen op 42 vaste Mooimakers, die zich engageren om een eigen stukje Pittem of Egem net te houden.”

“Jongeren hebben soms een negatief imago als het gaat om kleine vormen van overlast, zoals het achterlaten van afval”, vervolgt jeugdschepen Annick Debonné. “Ik ben dan ook trots dat onze Pittemse jeugd hier het tegendeel bewijst en het beeld zo kan ombuigen in een positief imago. Ik hoop dat het een voorbeeld mag zijn voor alle inwoners en verenigingen om ook actief mee te helpen om onze gemeente proper te houden.”

Oproep

De gemeente ondersteund Operatie Proper ook volgend werkjaar en doet dan ook een warme oproep aan geïnteresseerde scholen en jeugdverenigingen om eveneens de handen uit de mouwen te steken. Wie op het einde van het school- of werkjaar het opgenomen engagement in de praktijk heeft omgezet, mag rekenen op een mooie beloning tussen 500 en 975 euro.

Meer info op de website van Mooimakers of bij de milieudienst van de gemeente. Inschrijven kan online tot 31 oktober 2022. (JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.